Onverwachte kosten
Ik ben er zelf ook wel eens door een rekening met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik had een stukje neptand nodig na een val op mijn smoel, en daarna kreeg ik een peperdure rekening thuisgestuurd. Ik had de goedkoopste tandartsverzekering, en die dekte dus mooi niet alle kosten. Ik even goed mijn polis doorspitten, nou blijkt dat ik aleen verzekerd ben voor zeer minieme kosten, zoals een gebitsreiniging. Ook zit er bij mijn algemene ziektekosten inbegrepen dat als er echt een medisch noodgeval gaande is, zoals een gevaarlijke ontsteking, dat ik dan wel recht heb op schadeloosstelling. Met aftrek van mijn eigen risico natuurlijk.
Wachten tot je het vergoed krijgt.
Nou kan het dus zo zijn dat je eigenlijk even naar de tandarts zou moeten, want het tandvlees raakt geïrriteerd, of er zijn beginnende gaatjes. Het beste voor de gezondheid is het uiteraard als er direct wordt gehandeld. Het beste voor de portemonnee is echter, en ik ben bloedserieus, om net zo lang te wachten tot de schade zó groot is dat een basisverzekering het wél vergoed. Klinkt natuurlijk oliedom, maar in sommige huishoudens is er gewoon geen honderd of paar honderd euro over voor een serieuze tandarts-ingreep. In zo’n geval zijn er dus mensen die er (al dan niet bewust) voor kiezen om de pijn en klachten te trotseren. Misschien denken ze wel dat het vanzelf over gaat, of zijn ze zich ervan bewust dat als de situatie verergert, dat de verzekering dan wel meebetaalt.
De averechtse werking die hierdoor ontstaat
De belangen van een verzekering zijn natuurlijk om zo min mogelijk uit te betalen. En al helemaal wanneer het in principe niet nodig zou zijn geweest. Je zou misschien denken dat het in het belang van een individu is om de verzekering zo veel mogelijk te laten uitbetalen. Maar wanneer de stappen logisch gevolgd worden, kun je zien dat het niet het geval is. De verzekering vraagt een maandelijkse premie, dit is gecalculeerd op de kans dat bepaalde kosten gemaakt moeten worden, en het bedrag dat daarbij past. Hoe minder verzekeringen moeten uitgeven, hoe lager de premie wordt. Dit werkt omdat in Nederland verzekeringsmaatschappijen privaat zijn. Er wordt dus met elkaar competitie gedreven over aantrekkelijke polissen. De optelsom van al het bovenstaande betekent dus dat wanneer je medische klachten laat doorsluimeren, je op lange termijn ook de prijs van jouw eigen premie omhoogdrijft. Daarnaast is het natuurlijk gewoon gevaarlijk om te lang met klachten rond te lopen. Het is absoluut mogelijk dat er permanente schade ontstaat als er niet op tijd medische aandacht wordt gegeven. Ga daarom alsnog direct bij klachten naar de lokale tandarts, of buiten kantoortijden naar 24-uurs diensten als Dental 365. Eventueel is een betalingsregeling vaak mogelijk, hierdoor kun je toch later betalen zonder daarmee jouw eigen gezondheid en premie in gevaar te brengen!