genomen

Hierover spreek ik gedeeltelijk uit eigen ervaring. Al heb ik zelf nooit twijfels gehad over de echtheid van mijn kinderen (want die heb ik niet), een DNA vaderschapstest heeft wel uitsluitsel gegeven over de identiteit van mijn biologische vader. Al moet ik zeggen dat het voor mij niet heel veel uitmaakte omdat ik de man die mij heeft opgevoed zag als vader. Ik weet wel dat mijn vader zich ernstig zorgen maakte over hoe ik mij zou voelen als blijkt dat hij niet mijn biologische vader is. Uiteraard is het een uiterst gevoelig onderwerp, en ik kan mij heel goed voorstellen dat een man bang is de liefde van zijn kind te verliezen in het geval dat de vaderschapstest “negatief” uitpakt. Eveneens is het compleet te begrijpen wanneer een kind graag zou willen weten wie zijn of haar biologische vader dan is.

Twijfels, want zo werkt de natuur

Er zijn eigenlijk nooit twijfels over wie de moeder is van een kind. Er is overduidelijk fysiek bewijs in de vorm van een geboorte. Daarentegen kun je niet met het “blote oog” welke vader bij welk kind hoort. Natuurlijk zijn er gevallen waarbij de gelijkenis sprekend is, maar ook hier spreek ik uit ervaring wanneer ik zeg dat mensen dat overschatten. Heel vaak heb ik op verjaardagen gehoord dat ik sprekend lijk op mijn (adoptie)vader, terwijl wij dus weten dat wij helemaal niet bloedverwant zijn. Er hoeft niet altijd ontrouw of stiekemheid gepaard te gaan met onzekerheid over vaderschap. Mensen denken al gauw aan buitenechtelijke zwangerschappen, maar mijn ouders hadden in eerste instantie een open relatie. Er hoeft dus niet altijd drama gepaard te gaan bij een dergelijke situatie, maar vaak is dat helaas wel het geval.

Redenen voor een test

De overkoepelende reden is uiteraard dat iemand zich afvraagt of het kind wel van de vermeende vader is. Maar de redenen waarom de onzekerheid bestaat lopen ver uiteen. De meest voor de hand liggende, zoals eerder vermeld, is een affaire binnen een (monogame) relatie. Misschien heeft de vrouw een affaire gehad, en is daar zwanger geraakt, of misschien is de man met een andere vrouw geweest, en heeft dus buiten de relatie een kind verwekt. In beide gevallen kunnen er wensen zijn voor een vaderschapstest. Ook hier werkt het beide kanten op. De man kan bijvoorbeeld graag deel uit willen maken van het leven van een kind, terwijl de moeder beweert dat het kind van iemand anders is. Of misschien wil de man juist niet bij de opvoeding betrokken zijn omdat hij vermoedt dat het kind niet het zijne is, eventueel tegen bewering van de moeder in. Ook juridisch gezien kan het belangrijk zijn dat vaderschap wordt vastgesteld. Zo veranderen er nadat het kind achttien wordt een aantal dingen. Kortom, er kunnen veel verschillende redenen zijn om een vaderschapstest aan te vragen. Je kunt in Nederland vrij makkelijk een vaderschapstest bestellen. Toch vind ik het erg belangrijk dat er een gesprek aan wordt gegaan over de mogelijke uitkomsten. Misschien wil het kind die informatie liever helemaal niet ontvangen. Hoe dan ook, het is een hele serieuze aangelegenheid, dus denk er alsjeblieft niet te licht over.