gewrichten voet

Beide aandoeningen klinken hetzelfde. Ook hebben beiden invloed op de botten, gewrichtsbanden en gewrichten. Verder delen ze ook veel van dezelfde symptomen, zoals stijfheid van gewrichten en pijn. Toch is er een belangrijk verschil.

Artritis is een verzamelnaam. Het wordt gebruikt voor verschillende aandoeningen die ontstekingen in de gewrichten tot gevolg hebben. In sommige gevallen beschadigt de ontsteking ook de huid, spieren en organen. Een voorbeeld hiervan is osteoartritis. Dit is ook één van de meest voorkomende vormen van artritis.

Artrose is een andere naam voor osteoartritis, een specifiek type van artritis. Volgens het Nationaal instituut van artritis, spierskelet en huidziektes in Amerika is het de meest voorkomende vorm. Het is veroorzaakt door normale erosie door dagelijks gebruikt. Door je leven heen raakt het weefsel geërodeerd. Het kraakbeen en de gewrichten raken hierdoor beschadigd. Over een langere periode kan het kraakbeen slechter worden of compleet verdwijnen. Hierdoor maakt het ene bot contact met het andere bot, en dit veroorzaakt pijn en zwellingen. Artroisis kan bij elk gewricht voorkomen, al zij de handen, nek en heupen het meest vatbaar. Het risico op artrose neemt logischerwijs toe naarmate je ouder wordt.

Symptomen van artritis, inclusief artrose

De symptomen verschillen per vorm van artritis. Zoals eerder genoemd zijn de meest voorkomende symptomen gewrichtspijn en stijfheid. Andere veelvoorkomende symptomen zijn zwellingen, rode huid en beperkte bewegingsvrijheid. Voor artrose specifiek zijn de symptomen gewrichtspijn en stijfheid, irritatie rondom gewrichten, verminderde bewegingsvrijheid, bot-op-bot schrapen. Eventueel vervormt botgroei of groet er onnodig veel botweefsel. Voor een diagnose moet je uiteraard naar de dokter of huisarts. Er zit enige genetische verwantschap aan, dus er zal worden gevraagd naar een familiegeschiedenis. Ook worden er tests afgenomen zoals een bloedtest. Ook wordt een miniem stukje weefsel uit de gewrichten gehaald en bestudeerd. Eventueel wordt ook een röntgen beeld of MRI scan gemaakt om te kunnen zien of er artritis plaatsvindt.

Behandeling

Aangezien het in principe een ontsteking is bieden non-steroïde ontstekingsremmers verzachting. In erge gevallen is het soms mogelijk om namaak kraakbeen te implanteren met een operatie. Verder is een behandeling bij een fysiotherapeut bevorderlijk. Mijn moeder heeft bijvoorbeeld te maken met artrose en is erg te spreken over de wekelijkse fysiotherapie. Tevens zijn er alternatieve middelen op de markt om de pijn te verzachten en andere symptomen te bestrijden. Zo bieden ook homeopathische supplementen zoals groenlipmossel haar verzachting . Voor een volledig behandelplan moet u natuurlijk bij een gecertificeerd dokter zijn.