Het verliezen van een dierbare is natuurlijk nooit leuk. Toch is belangrijk om diegene een mooi afscheid te geven. De eerste keuze waar iemand voor komt te staan is om te kiezen tussen een begrafenis of een crematie. Meer dan de helft van de Nederlanders kiezen voor een crematie. Hieronder vertel ik over de mooie kant van een crematie. 

Wat gebeurt er met een crematie?

Geen enkele crematie zal hetzelfde zijn. Zo hangt de ceremonie grotendeels af van de uitvaartwensen van de nabestaande en/of overledene. Wel zitten er aan de ceremonie een aantal richtlijnen. Voor de crematie zal altijd een dienst plaatsvinden. Deze dienst kan worden uitgevoerd in een crematorium, een aula maar ook in een zelf gekozen locatie. Zo heb ik enkele mooie diensten meegemaakt bij de plaatselijke voetbalclub. Door zelf een keuze te maken tussen gedraaide muziek, zelf gezongen liederen en mooie laatste woorden kan er nog een ode worden gegeven aan het leven van de overledene.  

Denk van te voren na over de crematie

Uitvaartcentra zullen altijd hun best doen om het afscheid zo mooi mogelijk te maken. Dit doen zij vooral door alle wensen van de nabestaande en/of overledene te vervullen. Neem daarom je tijd met het in kaart brengen van de wensen. De manier waarop deze zullen worden uitgevoerd gebeurt in overleg met de begrafenisondernemer. Hoe meer over de wensen is nagedacht, hoe makkelijker deze uitvoerbaar zijn voor de begrafenisondernemer. Zo draag je zelf je steentje bij aan een mooi afscheid. 

Crematies zijn persoonlijker en losser dan begrafenissen 

De nasleep van crematies zijn minder aanwezig dan bij begrafenissen. Bij een begrafenis ontvang je als nabestaande jaren later nog rekeningen voor de begraafplaats. Je moet nadenken over onderhoud en over de verlenging van de grafrechten op de begraafplaats. Dit is bij een crematie niet het geval. Door de opkomst van hospitality zijn crematies persoonlijker en losser geworden wat bijdraagt aan een mooi afscheid. 

Het uitstrooien van de as

Ik vind het uitstrooien van de as een van de mooiste momenten om iemand te herinneren. Door het as uit te strooien op een plek die belangrijk is voor de overledene of een plek met een symbolische betekenis zal de overledene op een positieve manier herdacht worden. Zo zal het uitstrooien van de as op zee je elke keer dat je op het strand bent het gevoel geven dat deze persoon nog dicht bij je staat.