Voetschimmel is een infectie aan de huid van je voeten die ook wel ‘zwemmerseczeem’ wordt genoemd. Voetschimmel herken je aan de grijswitte huidschilfertjes en kloofjes die tussen je tenen zitten; het favoriete plekje van voetschimmel. Tussen je tenen is het namelijk lekker warm en vochtig, precies waar schimmels van houden. Voetschimmel kan ook op je voetzool of aan de rand van je voet te zien zijn. Naast huidschilfertjes en kloofjes, kunnen er ook puistjes en blaasjes ontstaan. Voetschimmel kan jeuken, ook kunnen je voeten onfris gaan ruiken, doordat er bacteriën groeien op die losse en vochtige huidschilfertjes die door de voetschimmel worden veroorzaakt. Wanneer je last hebt van voetschimmel, kan er ook eczeem ontstaan op je handen; dit komt niet door de voetschimmel zelf, maar is een reactie van je huid op de voetschimmel.

Hoe ontstaat voetschimmel?

Schimmels zijn overal om ons heen aanwezig; ze zitten ook op onze huid, waar ze geen kwaad kunnen zolang onze huid goed haar werk kan doen. Een infectie aan de huid ontstaat als de ziektemaker de huid weet binnen te dringen. In dat geval werkt de beschermde functie van de huid minder goed. Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat de beschermende functie van de huid afzwakt:

  • Je huid is beschadigd of geïrriteerd;
  • Je wast je huid (te)veel met zeep: zeep kan op den duur de beschermende vetzuren op de huid verwijderen;
  • Je huid is verweekt door warmte en vocht;
  • Je behoort tot een risicogroep, waardoor je huid is verzwakt.

Tips bij voetschimmel

Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om voetschimmel tegen te gaan en te voorkomen.

  • Was je voeten, het liefste zonder zeep. Gebruik je liever wel zeep om je voeten te wassen, zorg er dan voor dat je je voeten goed afspoelt met water zodat er geen zeepresten achterblijven.
  • Droog je voeten voorzichtig maar goed af met een schone handdoek. Vergeet vooral niet om tussen je tenen af te drogen; de favoriete plek van voetschimmel om te groeien. Daarnaast kun je, als je dat fijn vindt, talkpoeder tussen je tenen doen om ze goed droog te houden.
  • Zorg ervoor dat je elke dag schone sokken aantrekt, van natuurlijke materialen zoals katoen of wol. Daarnaast is frisse lucht ook erg goed voor je voeten, dus draag goed passende schoenen die kunnen ademen.
  • Wanneer je voet wilt zetten in een vochtige ruimte, waar men veelal op blote voeten rondloopt, draag dan slippers. Voetschimmel wordt van mens op mens overgedragen, en door slippers te dragen, voorkom je dat je loopt in de voetsporen van iemand die voetschimmel heeft. Denk daarbij aan gezamenlijke doucheruimtes, zwembaden, de douche van een hotel of vakantiehuisje, maar ook de badkamer thuis.

Mocht het onverhoopt toch gebeuren dat je voetschimmel oploopt, geen paniek. Voetschimmel is goed te behandelen. Mycosan biedt hierin de oplossing met hun behandeling. De behandeling is doeltreffend, maakt gebruikt van een precisie kwast waardoor je niet in aanraking hoeft te komen met de schimmel en is geschikt voor risicogroepen.

Neem snel een kijkje op https://www.mycosan.com/nl/ en begin vandaag nog je behandeling tegen voetschimmel.