Je waarden zijn je overtuigingen dat sommige dingen goed zijn en andere verkeerd en slecht, dat sommige dingen belangrijker zijn dan andere, en dat de ene manier om dingen te doen beter is dan de andere. Waarden zijn meestal diepgeworteld – ze komen uit je vroegste kennis en achtergrond. Waarden weerspiegelen wat je ouders je hebben geleerd, wat je op school en religieuze instellingen hebt geleerd, en wat de sociale en culturele groepen waartoe je behoort voor waar en juist zijn.

Waarden zijn belangrijk voor alle verslavingen, en niet alleen voor verslavend drinken en drugsgebruik. Als je een gokverslaving hebt, porno kijkt of je leven uitleeft op sociale media met uitsluiting van je leven buiten het scherm, dan worden je waarden getoond. Hetzelfde principe is van toepassing op het nastreven van seksuele kansen met uitsluiting van productieve activiteiten. De meeste mensen genieten van seks, maar ze vermijden dwangmatige of willekeurige seks omdat ze vinden dat het verkeerd is. Als je willekeurige seks hebt, geef je aan dat je er weinig verkeerds in ziet, of dat de andere waarden in je leven minder belangrijk zijn dan de goede gevoelens die je aan zulke seks ontleent. Als je bereid bent dit beeld van je waarden te accepteren, dan is dat maar zo. Als je daarentegen andere waarden hebt die in strijd zijn met dwangmatige seksuele activiteit, eten of winkelen, dan kunnen deze waarden dienen als een belangrijk hulpmiddel om je verslaving uit te roeien.

Veel mensen vinden dat alcohol enorm ontspannend, seksueel opwindend is, of een ander krachtig, welkom gevoel geeft, maar ze worden geen alcoholisten. Ze weigeren gewoon om daarheen te gaan. Heb je ooit iemand horen zeggen: “Ik weet dat wanneer ik meer dan één drankje drink, ik alle voorzichtigheid in de wind gooi”? De meeste mensen die zo heftig op alcohol reageren, zeggen: “Daarom beperk ik me tot één drankje” of “Daarom drink ik niet.” Maar degenen die verslaafd zijn aan alcohol negeren dit besef over hun reacties op alcohol regelmatig en blijven drinken.

Sommige waarden zijn rechtstreeks in tegenspraak met verslavingen. Als je deze waarden hebt, helpen ze je om verslaving te bestrijden. En als je dat niet doet, is het ontwikkelen van dergelijke waarden mogelijk een cruciaal therapeutisch hulpmiddel. Waarden kunnen worden uitgedrukt door uitspraken over wat je denkt dat goed en fout is, of over je voorkeuren, zoals:

  • “Ik waardeer onze relatie”
  • “Ik waardeer mijn gezondheid”
  • “Ik geloof in hard werken”
  • “Niets is belangrijker voor mij dan mijn kinderen”
  • “Het is gênant om jezelf niet in de hand te hebben”

Al deze waarden zijn tegen verslaving. Een afwezigheid van waarden kan verslaving versterken. Als je bijvoorbeeld niet denkt dat het verkeerd is om dronken of high te zijn, als het niet belangrijk voor je is om je verplichtingen jegens andere mensen na te komen, of als het je niet kan schelen of je success hebt op je werk, dan is de kans groter dat je een verslaving vol houdt.

Bron: connection-sggz.nl