De vele voordelen die zijn verbonden aan het geven van borstvoeding zorgen ervoor dat heel wat dames ervoor kiezen om dit te gaan doen. Op het eerste zicht lijkt het geven van borstvoeding maar weinig problemen met zich mee te brengen, maar dat wil in de praktijk wel eens anders zijn. Een beroep doen op de diensten van een zogenaamde lactatiedeskundige kan ervoor zorgen dat eventuele problemen met je borstvoeding op effici├źnte wijze aangepakt kunnen worden. Zou jij hier graag ook meer over te weten willen komen? Dan moet je zeker even verder lezen! 

Wat is een lactatiedeskundige? 

Voor een zogenaamde lactatiedeskundige geldt dat ze is gespecialiseerd in problematiek die betrekking kan hebben tot het geven van borstvoeding. Pas nadat er een speciale opleiding is afgerond tot lactatiedeskundige ontvangt men een certificaat voor het beoefenen van deze functie. Voor de deskundige in kwestie geldt dan dat ze de titel krijgt van ‘IBCLC: International Board Certified Lactation Consultant’. Het is mogelijk voor een lactatiekundige dat deze over een eigen praktijk beschikt, maar daarnaast kan ze ook verbonden zijn aan een ziekenhuis.

Wanneer doe je een beroep op de diensten van een lactatiedeskundige?

Op het eerste zicht lijkt het geven van borstvoeding vrij eenvoudig. In de praktijk willen we echter nog wel eens kunnen vaststellen dat dit allemaal net wat minder voor de hand liggend is dan het lijkt. Verschillende zaken kunnen er namelijk voor zorgen dat er problemen ontstaan met het geven van borstvoeding. Het gaat hierbij dan om zaken zoals bijvoorbeeld:

  • Een aangeboren afwijking bij de baby die het geven van borstvoeding bemoeilijkt;
  • Wanneer je kindje een prematuurtje is;
  • Wanneer er sprake is van een meerling;
  • Indien het gebruik van bepaalde medicatie borstvoeding bemoeilijkt; 

Voor heel wat vrouwen geldt dat ze er in de praktijk doelbewust voor kiezen om borstvoeding te geven aan hun kindje. Echter kunnen de bovenstaande (en heel wat andere) situaties ervoor zorgen dat het geven van borstvoeding wordt bemoeilijkt. In dat geval is het interessant om te weten dat je ervoor kan kiezen om een beroep te doen op de diensten van een lactatiedeskundige die je kan verder helpen.

Stel een bezoek aan de expert niet uit 

Het is natuurlijk erg vervelend om geconfronteerd te worden met bepaalde problemen met betrekking tot het geven van borstvoeding. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk een lactatiedeskundige te contacteren wanneer er zich een dergelijk probleem stelt. Dit niet alleen voor je eigen comfort, maar ook voor je baby. Stel een bezoek aan de lactatiekundige dus zeker niet uit.

Wat met de kosten van een lactatiedeskundige?

Het spreekt voor zich dat ervoor het inschakelen van een lactatiedeskundige bepaalde kosten zullen moeten worden betaald. Wat dit betreft is het van belang om er rekening mee te houden dat op moment van schrijven deze kosten niet worden gedekt door de basisverzekering. Indien je ervoor hebt gekozen om uitsluitend deze wettelijk verplichte verzekering af te sluiten kan dat dus een probleem zijn. Beschik je eveneens over een aanvullende verzekering? Dan is het mogelijk dat de kosten wel vergoed zullen worden. Het spreekt voor zich dat je er altijd goed aan doet om dit even te controleren aan de hand van de voorwaarden van de verzekering waarover je beschikt.