Sommige mensen voelen hun emoties heel intens. Zijn ze verdrietig, dan huilen ze gemakkelijk en als ze blij zijn zijn ze ook écht blij. Anderen hebben hier wat meer moeite mee. Het kan zo zijn dat de emoties zich van binnen opstapelen bij jou. In dat geval is het goed om ervoor te zorgen dat je je emoties leert voelen. Dat gaat niet van de een op de andere dag, maar je kunt hier zeker wel aan werken. Hieronder vind je alvast een aantal tips.

Houd je emoties niet tegen

Misschien heb je (onbewust) het idee dat je jouw emoties niet mag voelen. Dat het niet oké is om ze te hebben. Het kan wel zo zijn dat er een moment is waarop je even overspoeld wordt door emoties. Bijvoorbeeld wanneer je een bepaald liedje hoort. Ga op zo’n moment even rustig zitten en laat alles over je heen komen. Als je lichaam aangeeft dat er emoties loskomen, dan is het goed om daar ook daadwerkelijk aan toe te geven.

Zoek stilte op

Soms komen emoties pas eruit als je de stilte opzoekt. Het is goed om zo nu en dan een momentje voor jezelf te nemen, waarin je de kans krijgt alles goed te voelen. Het hoeft niet lang te duren, ook een kwartiertje kan al voldoende zijn. Even niks aan je hoofd, geen Netflix en geen andere mensen, en je zult zien dat je al wat beter tot jezelf komt.

Kom uit je hoofd

Zit je veel in je hoofd, dan is de kans groter dat je emoties opkropt. Richt je regelmatig op je lichaam, door bijvoorbeeld een stuk te gaan fietsen of door naar de sportschool te gaan. Ook een dagelijkse wandeling is al erg goed. Zo zorg je ervoor dat je je emoties beter kunt voelen.
Tip: meer informatie over dit onderwerp vind je op www.emotieexpertisecentrum.nl.