revalideren

Heb je een operatie achter de rug en moet je gaan revalideren? Dan kun je vast wel wat tips gebruiken. Daarom bereiden wij je voor op het revalidatieproces met 5 tips.

Tip tijdens het revalideren #1 – Vraag hulp 

Als je net begint met je revalidatie kun je onmogelijk weten wat je allemaal moet en kunt doen. We zijn immers niet allemaal experts op het gebied van revalideren. Vraag daarom op tijd hulp. Volg bijvoorbeeld fysiotherapie bij een goede fysiotherapeut die je kan begeleiden bij je revalidatieproces. Onthoud: als je niet om hulp vraagt, dan zullen anderen ook niet weten dat je deze hulp nodig hebt.

Tip tijdens het revalideren #2 – Leer je grenzen kennen

Tijdens je revalidatie kan het vaak voelen alsof je één stap vooruitzet om er vervolgens twee terug te zetten. Dat heeft te maken met het opzoeken en soms overschrijden van je grenzen. Het is belangrijk dat je je hard genoeg blijft inzetten, maar ook weer niet zo hard dat je jezelf pijn doet. Dat kan namelijk averechts werken. Daarom is het belangrijk om tijdens het revalideren je eigen grenzen te leren kennen en je hieraan te houden. 


Tip tijdens het revalideren #3 – Neem op tijd rust

Revalideren kan soms frustrerend zijn. Het liefst wil je zo snel mogelijk weer terug op je oude niveau en kracht zijn. Toch kun je niet te snel gaan, want dit zal enkel averechts werken. Na inspanning moet ontspanning komen. Neem tijdens het revalideren dus op tijd rust. Zo kan je lichaam weer sneller opladen voor de volgende training. Te snel doorgaan en niet op tijd rust nemen tijdens je revalidatie heeft echt geen zin. 

Tip tijdens het revalideren #4 – Stel concrete doelen

Het is tijdens het revalideren belangrijk om een doel te hebben: ergens waar je naartoe werkt. Schrijf dat doel op en maak het concreet. Zo vergeet je nooit waar je naartoe werkt en waarvoor je het doet!

Tip tijdens het revalideren #5 – Houd vol

Helaas is revalideren niet altijd gemakkelijk en we kunnen ons voorstellen dat dit je frustreert. Toch willen we je als laatste tip meegeven dat het belangrijk is om vol te houden, hoe vervelend soms ook. Houd vol, probeer plezier te hebben en – mocht je tijdens je revalidatie gebruikmaken van een rolstoel – fleur deze dan op!