corona

Iedereen die dat wil kan een Corona Sneltest laten uitvoeren. Er zijn twee situaties waarin het uitvoeren van deze test in ieder geval wordt aangeraden:

●     Je weet dat je langer dan 2 dagen voor de afname van de Corona Sneltest in contact bent geweest met een met het virus besmette persoon.

●     Je hebt het sterke gevoel dat je onlangs een onveilige omgeving hebt bezocht. Een onveilige omgeving is een omgeving waar veel mensen aanwezig waren, zoals bijvoorbeeld bij een demonstratie.

Is een van de genoemde situaties op jou van toepassing. Dan wil je natuurlijk snel weten of je besmet bent. Je kunt dan een Corona Sneltest laten uitvoeren. Je weet dan snel of je besmet bent.

Een Corona Sneltest geeft geen 100% zekerheid

Helaas geeft een Corona Sneltest geen 100% zekerheid. Een positief resultaat is vrijwel altijd betrouwbaar. Bij een negatief resultaat is dat niet het geval. Waarom niet? Omdat het bij een negatief resultaat toch zo kan zijn dat je een kleine hoeveelheid van het virus bij je draagt. Die kleine hoeveelheid is door de Corona Sneltest niet opgemerkt. Een rt-PCR-test is bij een negatieve test wel 100% betrouwbaar. Ben je bij een Corona Sneltest negatief getest en heb je of krijg je alsnog klachten? Dan wordt aangeraden om alsnog een rt-PCR-test te laten doen.

Een negatieve of een positieve uitslag

Is de uitslag van een Corona Sneltest negatief? Dan is dus niet aangetoond dat je besmet bent met het Coronavirus. Je bent dus waarschijnlijk niet besmet met het virus. Ook bij een negatieve uitslag is het belangrijk om de door de overheid opgelegde maatregelen te blijven opvolgen. Ontwikkel je na de Corona Sneltest toch symptomen die mogelijk wijzen op een besmetting met het virus. Dan wordt, zoals al eerder opgemerkt, aangeraden om alsnog een rt-PCR test te laten doen. Bij een negatieve uitslag van die test wordt de negatieve uitslag van de Corona Sneltest bevestigd. Bij een positieve uitslag van die test ben je dus toch besmet het virus.Is de uitslag van een Corona test positief? Dan is vrijwel zeker dat je besmet bent met het virus. Dat heeft tot gevolg dat je je moet houden aan de isolatiemaatregelen. De positieve uitslag van de Corona Sneltest wordt gemeld aan de GGD van jouw regio. Vervolgens zal de GGD contact met jou opnemen. Wil je weten wat er gebeurt als de uitslag van een Corona Sneltest positief is? Alle informatie vind je op de website van het RIVM.