Meer dan 10% van de gehele bevolking heeft wel eens oorsuizen. Oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, is wanneer je geluid hoort, waar eigenlijk geen geluid is. Dit kan komen doordat er ook echt iets bij je gehoorkanaal aan de hand is. Maar het kan ook vanuit je hersenen komen, die een verkeerd signaal doorgeven. In praktijk gebeurt het vaker dat de oorsuizingen door gehoorverlies komt, dan door een miscommunicatie bij de hersenen. Daarom wordt in dit artikel ingegaan op gehoorverlies, hoe dat komt en wat je er aan kunt doen.

Vaak ben je er zelf niet eens bewust van dat je gehoorbeschadiging oploopt. Als er lang en te hard geluid zich afspeelt en jij pikt dat op, kunnen de haarcellen beschadigen. Het is zo dat deze haren de trillingen opnemen en omzetten naar elektrische signalen, dit kunnen de hersenen weer omzetten naar het geluid dat je hoort. Als je haarcellen beschadigd zijn, dan vertalen ze niet altijd de elektrische signalen goed door, hierdoor beperkt het hoorvermogen. Deze beperking zorgt ervoor dat je minder omgevingsgeluid opneemt en daardoor worden oorsuizingen hoorbaar.

Oorzaken van oorsuizen

De meest voorkomende oorzaken zijn:

– hoge bloedruk door stress
– lang en te hard geluid
– erfelijke genen
– afwijken van het binnenoor
– oorontsteking
– oorinfectie
– prop in het oor
– bijwerking van een medicijn
– verkoudheid
Duizeligheid, hoofdpijn, hartslag kunnen voorkomen bij oorsuizen.

Wat nu?

– Bezoek de dokter.

Hij verwijst je misschien door of hij kan zelf al jouw oorzaak achterhalen. Door naar de dokter te gaan kan bepaalde dingen uitsluiten en kan je verder.

– Geef het geen aandacht

Als je de aandacht op iets anders vestigt, dan zal je het niet meer horen. Dit kan soms lastig zijn, omdat het zodanig irritant is, dan je er niet niet overna kan denken. Daarom kom ik op het volgende punt.

– Ontspanning

Probeer leuke dingen te doen en zoek afleiding. Muziek luisteren kan ook helpen.

– Hoortoestel

Nooit gewenst, maar wel een goede oplossing. Dit apparaat kan ook de piep met bepaald geluiden overstemmen waardoor de piep weg is. Dit is een speciale techniek, met positieve reacties. Ook kan hij afgesteld worden dat bepaalde geluiden via een bepaalde frequentie minder sterk worden.

Ben je opzoek naar nog meer informatie en begeleiding in jouw probleem over oorsuizen? Bekijk dan de pagina van Stressplein.