fles-melk-en-wc-rol-150x150Histamine intolerantie, het is een vrij onbekend iets en ongeveer één procent van de Westerse bevolking heeft er last van. De meeste mensen zijn wel bekend met lactose allergie wat er enigszins op lijkt. Het wordt vaak vrij laat bevestigd als diagnose,  omdat de klachten soms op andere aandoeningen lijken en omdat de mate van de klachten per persoon verschillen.

Wat is histamine

Histamine is kortgezegd een biogene amine, dit speelt een rol bij het ademhalen, de bloedcirculatie, de lichaamstemperatuur en het immuunsysteem. Histamine komt vrij wanneer er een infectie of allergische reactie speelt. De histamine die vrijkomt, versterkt de afweerreactie weer, wat bijvoorbeeld weer astma of hooikoorts klachten kan geven.

Trigger voor histamine

De oorzaak van het vrijkomen van histamine wordt een trigger genoemd. Andere triggers zijn alcohol, medicijnen en voeding. Voedselbederf door bacteriën kan histamine laten vrijkomen, evenals voedsel dat is gerijpt. Bijvoorbeeld een kaas die lang rijpt (oude kaas) is een trigger. Ook zijn er producten waarbij de schimmels worden gebruikt om voedsel te maken, zoals wijn of yoghurt, triggers.

Wat is histamine intolerantie

Bij een histamine intolerantie reageert het lichaam overgevoelig als er histamine vrijkomt. Dit kan veel klachten veroorzaken, zoals hartkloppingen, lage bloeddruk, netelroos, diarree, benauwdheid, hoofdpijn, niezen of jeuk. De mate van de klachten hangt per persoon af en van de hoeveelheid histamine.

Wat te doen tegen histamine intolerantie

Allereerst is een speciaal dieet een goede hulp bij een histamine intolerantie. Daarnaast kan de oorzaak van de intolerantie komen door een tekort aan het DAO enzym. Indien dit het geval is, kan een DAO preparaat ingenomen worden voor een maaltijd. Tevens kan een arts medicijnen voorschrijven om de klachten te verminderen, dit zijn antihistaminica.