Legionella

1 2 3

 

 

 

 

De legionella bacterie kan voorkomen in water, in grondwater, drinkwater en gewoon oppervlaktewater. De bacterie wordt meestal in kleine aantallen waargenomen en is pas gevaarlijk wanneer de bacterie groeit en via nevel in de lucht komt. De mens kan dan de bacterie inademen en daar ziek van worden. De bacterie wordt groter wanneer het water een temperatuur heeft tussen 25 en 50 graden en daarnaast een lange tijd stilstaat. Denk bijvoorbeeld aan water in buizen e.d.

Besmet water drinken is niet gevaarlijk, wel is het gevaarlijk om het in te ademen, dit gebeurt wanneer het water vernevelt, bijvoorbeeld bij een douche of wanneer er een natte koeltoren in de buurt staat. De waterleiding vanaf de hoofdkraan in een huis moet dan ook zorgvuldig gecontroleerd worden, en er moet voorkomen worden dat er legionella gaat groeien. Handig om te doen is het warmwatertoestel afstellen op ongeveer 60 graden, dan gaat de bacterie dood. Zo kan er ook zonder risico gedoucht worden. Wanneer er een vakantie is geweest, of de douche is een tijd lang niet in gebruik geweest, laat dan de douche een minuut stromen, dit vermindert de kans op waternevel.

Legionella bacterie en besmetting

Kranen waarvan de leidingen bovengronds liggen, kunnen worden opgewarmd door de zon, dan is er een kans van de bacterie om zich te gaan vermenigvuldigen. Een tuinslang is dus ook een risico, behalve wanneer het is aangesloten op een koudwaterkraan. Mits de slang niet te lang in de zon blijft liggen.