Het komt vaak voor dat mensen het zelf niet doorhebben dat hun gehoor achteruit gaat. Dit is dan ook een tijdje wel te compenseren, maar het zijn dan vaak de mensen in nauwe kring die het als eerst merken. Er zijn verschillende manieren waarop je gehoorverlies kunt herkennen, welke we in dit blog zullen bespreken. Herken jij bepaalde symptomen of wil je voor de zekerheid weten of je gehoor nog goed is? Dan kun je ook een online hoortest doen!
Gehoorverlies herkennen aan 10 kenmerken
Zoals al genoemd, zijn er verschillende dingen waaraan je zelf gehoorverlies kunt herkennen. Een van die dingen is dat je zelf harder gaat praten. Doordat je zelf minder hoort, heb je dit waarschijnlijk niet zo snel door. Andere in je omgeving, hebben dit hoogstwaarschijnlijk eerder door en zullen dit misschien ook al wel tegen je gezegd hebben.
Een tweede is dat je misschien het gevoel hebt dat je niet meer zo goed hoort als vroeger of als een paar jaar geleden. Daarnaast kun je jezelf, of andere kunnen jou, erop ‘betrappen’ dat je het geluid van de televisie of radio steeds een stukje harder zet.
Ook wanneer je andere vaker moet vragen zich te herhalen of wanneer je vind dat andere minder goed te verstaan zijn, kan dat duiden op gehoorverlies.
Nog een paar herkenningspunten zijn wanneer je minder vaak door hebt dat de deurbel of telefoon gaat, je hoge tonen en hoge stemmen niet goed kunt horen, wanneer je een gesuis, piep, of brom in de oren hoort. Maar ook, wanneer je je niet meer prettig voelt in lawaaierige omgeving of snel moe wordt in grote gezelschappen.
Naast al deze kenmerken om gehoorverlies te herkennen zijn er nog 2 symptomen die belangrijk zijn voor gehoorverlies. Wanneer je dit bij jezelf herkent, kan het dan ook zijn dat je wellicht een gehoorapparaat nodig hebt.
Oorsuizen
Oorsuizen wordt ook wel tinnitus genoemd, en duidt op een constant hoorbare piep in de oren. Wanneer je dan ook last hebt van een piep in het oor, is dat een van de eerste symptomen van gehoorbeschadiging dat ontstaan is door blootstelling aan harde geluiden. Het gaat hier dus om een constante piep in de oren. Wanneer je een piep in de oren hebt na een avondje stappen bijvoorbeeld, trekt dit vaak vanzelf weer weg en is er geen sprake van tinnitus. Dan is er nog niet veel zorgen over een gehoorapparaat nodig.
Verschillende toonhoogtes
Een gezond gehoor kan verschillende toonhoogtes gemakkelijk opvangen. Bij gehoorschade kunnen verschillende toonhoogtes anders ervaren worden. Sommige geluiden zijn hierbij bijvoorbeeld juist te hard of te zacht, terwijl andere geluiden juist weer heel goed gehoord kunnen worden.