De meeste mensen weten dat wanneer ze een goede nachtrust achter de rug hebben, ze lekkerder in hun vel zitten. Maar als je concreet vraagt waarom een goede nachtrust gezond is, kunnen maar weinig mensen concrete antwoorden geven. Daarom hebben we deze blogpost geschreven, waarin we je vertellen waarom een goede nachtrust zo gezond is.

Hoger concentratievermogen

Wanneer je goed uitgerust opstaat, ben je beter in staat om je te concentreren op datgene waarmee je bezig bent. Ook kun je sneller en gemakkelijker nieuwe informatie tot je nemen. Een hoog concentratievermogen is niet alleen prettig voor je productiviteit, maar ook voor je veiligheid. Er zijn namelijk tal van voorbeelden van ongelukken die veroorzaakt zijn doordat mensen te weinig geslapen hadden.

Beter bestand tegen ziektes

Wanneer je goed uitgerust bent, schijnt het zo te zijn dat je minder snel ziek wordt en je bovendien ook sneller herstelt wanneer je onverhoopt toch ziek wordt. Een gezonde hoeveelheid slaap heeft namelijk effect op je immuunsysteem.

Minder snel last van overgewicht

Wanneer je te weinig slaapt neemt de snelheid van je stofwisseling af, bovendien maak je sneller hormonen aan die je het gevoel geven dat je moet eten. Om het nog erger te maken: overgewicht kan effect hebben op de kwaliteit van je nachtrust, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt.

Een beter humeur

Wanneer je goed bent uitgeslapen ben je over het algemeen positiever ingesteld en vrolijker dan wanneer je een gebroken nacht heb gehad. Wil je dus positiever in het leven staan en vrolijker opstaan? Dan kan een goede nachtrust daar een steentje aan bijdragen.

Wat is een gezonde nachtrust?

Er zijn al behoorlijk wat onderzoeken uitgevoerd naar wat het ideale aantal uren slaap per nacht is. In veel onderzoeken kwam naar voren dat het aantal uren slaap dat je per nacht nodig hebt, per leeftijdscategorie verschilt. Desondanks kun je als richtlijn aanhouden dat een volwassen persoon ongeveer acht uur slaap per nacht nodig heeft. Al verschilt de hoeveelheid slaap die iemand daadwerkelijk nodig heeft per persoon. Wat in ieder geval niet gezond is, is om slechts enkele uurtjes per nacht slapen, ook al heb je het gevoel dat je lichaam het prima aankan. De kans is dan groot dat je vroeg of laat geconfronteerd wordt met een nadelen van slaaptekort.

Wil je meer weten over hoeveel slaap per nacht gezond is? Lees dan dit uitgebreide artikel.

Het slaapcomfort verhogen

Zoals je inmiddels begrijpt is een goede nachtrust belangrijk en zijn er vele voordelen aan verbonden. Maar los van de nachtrust, is ook het slaapcomfort belangrijk. Als je namelijk op een oncomfortabel bed slaapt kun je, ondanks voldoende slaap, toch nog met een gebroken gevoel opstaan of last krijgen van lichamelijke klachten. Daarom is het van belang om ervoor te zorgen dat je de voorwaarden creƫert waarmee niet alleen voldoende nachtrust krijgt, maar die nachtrust ook in voldoende comfort doorbrengt.

Voor een goed slaapcomfort is een bed van goede kwaliteit een must. Met name het matras heeft grote invloed op het slaapcomfort dat je ervaart. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, speelt de bedbodem hier een kleine rol in. Ons advies is om wanneer je een bed gaat kopen altijd naar een beddenwinkel toe te gaan waar geschoolde adviseurs je kunnen helpen bij het uitkiezen van het juiste bed. Een voorbeeld van een beddenwinkel waar men al ruim honderd jaar mensen aan een passend bed helpt, is Engering Slaapcomfort in Den Haag.

Een goed bed is echter niet goedkoop en voor veel mensen een grote uitgaven. Maar nu je dit artikel hebt gelezen weet je hoeveel voordelen een goede nachtrust je kan opleveren. Bekijk het daarom eens van de andere kant: wat is het je waard als je niet van alle besproken voordelen kunt profiteren?