Stressreductie is een heel ruim begrip dat in verschillende situaties kan worden toegepast. In privésituaties maar ook op de werkvloer. Stress wordt namelijk ook vaak geassocieerd met drukte op het werk. Soms terecht en soms onterecht. Niet elke stress is slecht. De adrenaline die je aanmaakt als je stress hebt, kan je net helpen om die deadline te halen. Maar als het structureel is dan kun je er lichamelijk last van krijgen.
Stressreductie voorkomt verzuim
Uitingen van stress kunnen bijvoorbeeld zijn: een gevoel van onrust en gejaagdheid, snel geïrriteerd of boos worden en gewoon niet lekker in je vel zitten. Niet altijd wordt dit soort vage klachten aan stress gekoppeld. Zeker als de stress chronisch wordt, heb je minder het idee dat je gestrest bent terwijl je lichaam er wel zo op reageert. Teveel stress kan dus klachten opleveren en is bovendien een van de grootste oorzaken van ziekteverzuim. Ziekteverzuim natuurlijk geld kost voor een werkgever. Bovendien kan een een kettingreactie optreden doordat collega’s het werk van de zieke moeten opvangen naast hun eigen werk, waardoor er meer stress is en meer kans op verzuim. Daarom zijn werkgevers vaak wel bereid om hun steentje bij te dragen aan stressreductie.
Herstel van de energiebalans gecombineerd met ontspanning
Stressreductie kan bijvoorbeeld met een stressbehandeling waarbij enerzijds de energiebalans wordt herstelt en anderzijds ook wordt gewerkt aan ontspanning. Ontspanning is namelijk een van de belangrijkste remedies tegen stress. Alleen bij chronische stress heb je niet meer genoeg aan de ontspanning van een avondje bankhangen of een dagje sauna. Dan is er meer nodig, een diepere ontspanning. Met een stressbehandeling wordt je niet alleen weer opgelapt, je leert zelf ook omgaan met stress en de belangrijkste triggers voor jou te herkennen. Zo kun je er ook op de lange termijn mee aan de slag.