keratoconusHuman eye of a woman affected by keratoconus, or conical cornea. Vision pathology leading to myopia and astigmatism and severe visual aberrations. Treatable with corneal cross-linking, iontophoresis, or corneal transplant.

Wat is keratoconus en hoe beïnvloedt het je leven?

Keratoconus is een oogafwijking waarbij het hoornvlies dunner en kegelvormig wordt, in plaats van de normale ronde vorm te behouden. Dit leidt tot een vervorming van het zicht, wat kan resulteren in onscherpte, vervorming van beelden en verhoogde gevoeligheid voor licht. Het kan een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven van degenen die eraan lijden.

Symptomen en progressie

De symptomen van keratoconus beginnen meestal tijdens de tienerjaren of vroege volwassenheid en kunnen geleidelijk verergeren naarmate de persoon ouder wordt. Veelvoorkomende symptomen zijn wazig zicht, lichtgevoeligheid, astigmatisme en vervormde beelden. In sommige gevallen kunnen ook striae of littekens op het hoornvlies optreden.

Impact op het dagelijks leven

De impact van keratoconus op het dagelijks leven kan aanzienlijk zijn. Het kan moeilijk zijn om alledaagse taken uit te voeren, zoals autorijden, lezen, televisie kijken of gezichten herkennen. Sommige mensen ervaren ook psychologische stress en angst als gevolg van de veranderingen in hun zicht en de impact ervan op hun zelfvertrouwen en onafhankelijkheid.

Behandelingsopties

Hoewel er geen genezing is voor keratoconus, zijn er verschillende behandelingsopties door een specialist beschikbaar om de symptomen te beheersen en de progressie van de aandoening te vertragen. Dit omvat het dragen van speciale contactlenzen om de vorm van het hoornvlies te corrigeren, corneale crosslinking om de stabiliteit van het hoornvlies te verbeteren, en in ernstige gevallen, hoornvliestransplantatie.

Leven met keratoconus

Leven met keratoconus vereist vaak aanpassingen en een zorgvuldige monitoring van het zicht. Regelmatige bezoeken aan een oogarts zijn essentieel om de progressie van de aandoening te volgen en de juiste behandelingen aan te bevelen. Ondanks de uitdagingen die het met zich meebrengt, kunnen mensen met keratoconus nog steeds een vol en bevredigend leven leiden met de juiste ondersteuning en behandeling. Het is belangrijk om bewustzijn te creëren over deze aandoening en mensen aan te moedigen om hun ooggezondheid serieus te nemen.

Meer weten

Meer weten over diverse aandoeningen en kwalen? Lees dan meer van onze blogs.