Vitamines tegen vermoeidheidsklachten
Vermoeidheid is een veelvoorkomend symptoom bij hart- en vaatpatiënten. Het hart werkt niet zoals het hoort te doen en hierdoor wordt minder bloed naar de spieren en het weefsel gepompt dan noodzakelijk. Maar ook een vitaminetekort kan bijdragen aan deze vermoeidheid. Zo kan medicijngebruik de werking van het co-enzym Q10 belemmeren. Dit geldt onder andere voor bètablokkers en statines. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat patiënten die deze medicijnen gebruiken, meer kans hebben op het ontwikkelen van vermoeidheidsklachten en energietekorten. In dit blog bespreken we hoe extra vitamines zouden kunnen helpen bij het oplossen van vermoeidheidsklachten door medicijngebruik.

Wat doet Co-enzym Q10 in het lichaam?

Co-enzym Q10 speelt een belangrijke rol bij de energieproductie in de cellen. En is een antioxidant die de lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen. Een tekort aan co-enzym Q10 kan leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan energie. Dit is dan ook exact wat er gebeurt, wanneer patiënten bètablokkers en statines gebruiken. Deze medicijnen verminderen de productie van co-enzym Q10 in het lichaam.

Vitamines aanvullen werkt mogelijk tegen vermoeidheid

Wetenschappers vermoeden dat het innemen van extra co-enzym Q10 het vermoeidheidsgevoel bij hart- en vaatpatiënten aanzienlijk kan verminderen. Een meta-analyse toont een positief effect aan bij hartfalen, maar onomstotelijk bewijs om een gezondheidsclaim te kunnen maken is er nog niet.

Ook magnesium kan helpen bij vermoeidheid

Ook magnesium, een andere vitamine, kan de vermoeidheid van hartpatiënten mogelijk verlichten. Van deze vitamine is bekend dat hij moeheid en vermoeidheid kan verminderen.

Overleg altijd met je behandelend arts

Het is belangrijk om te weten dat het nemen van supplementen geen vervanging is voor andere behandelingen die nodig zijn voor hart- en vaatziekten. Co-enzym Q10 en magnesium zijn slechts een aanvulling die vermoeidheidsklachten door medicijngebruik kan verminderen. Daarom is het noodzakelijk om met je arts te overleggen, voordat je supplementen gaat innemen. Misschien ook interessant: Wat is een ablatie hart nu precies?