Sinds een paar weken zijn de maatregelen rondom het corona virus weer versoepeld, en zijn een hoop landen van code rood of oranje weer op geel of groen gesprongen. Nu er ook rond die tijd net gesproken werd van een nieuwe deltavariant hebben veel mensen besloten om last minute een vakantie te boeken. Stel alles gaat toch weer dicht, heb je toch even kunnen genieteb. Maar ook al blijft alles goed gaan, na een jaar lang binnen te hebben gezeten is eigenlijk iedereen inmiddels wel echt aan vakantie toe. Eindelijk weer spontaan een reis kunnen boeken is dan natuurlijk een heerlijk gevoel. 

We zijn hierbij natuurlijk heel veel bezig met negatieve testen je coronavaccinatie op tijd regelen. Maar het is belangrijk om niet te vergeten dat er voor veel landen ook andere vaccinaties en inentingen nodig zijn. We zetten hier alles op een rij. 

Hepatitis A en B

Afhankelijk van welk land je naartoe gaat is een inenting tegen hepatitis A en B een van de belangrijkste. Hepatitis A is een vorm van leverontsteking. Het virus wat dit veroorzaakt wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en water; op vakantie is dus via water uit de kraan niet moeilijk op te lopen. De ziekte komt veel voor in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Azie╠ł, maar ook in bijvoorbeeld landen rond de Middellandse zee. Een hepatitis A inenting is dus heel belangrijk als je naar een van deze landen gaat. 

Hepatitis B is een soortgelijke aandoening die wordt overgedragen door bloedcontact of seksueel contact. Hepatitis B komt wereldwijd voor en zul je dus vrijwel altijd nodig hebben als je een verre reis gaat maken. De kans is hiermee natuurlijk wat kleiner dat je wordt besmet maar je weet nooit wat er gebeurt, dus het is belangrijk om voor alle zekerheid toch altijd alle benodigde inentingen te krijgen voordat je op reis gaat naar een land waar deze ziekte veel voorkomt. 

Andere ziektes

Maar ook andere ziektes die in Nederland niet (meer) bekend zijn of niet erg veel voorkomen, komen in andere landen wel nog veel voor. Denk bijvoorbeeld aan buiktyfus, tetanus en meningitis. Zoek altijd voordat je een reis boekt ruim van tevoren uit welke inentingen je nodig hebt als je naar dit land reist. Het kan soms namelijk wel even duren voordat je een afspraak in kunt plannen en omdat je van een inenting altijd even ziek kunt worden is het handig om dit op tijd te regelen.