Er zijn een hoop mensen die niet optimaal horen. Je gehoor is één van de zintuigen die je hard nodig hebt in het dagelijkse leven. Wanneer je niet goed kunt horen wat mensen zeggen kun je er veel last van hebben op verschillende momenten gedurende een dag. Het hebben van gesprekken met andere mensen waar je iets van nodig hebt, is iets wat je op een dagelijkse basis doet. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het volgen van lessen, het bestellen van eten of communiceren op werk. Wanneer je veel last hebt van hoorproblemen is het verstandig om een audicien te bezoeken.

 

Wat is een audicien?

Wanneer je last hebt van hoorproblemen kun je eigenlijk maar een paar dingen doen. In Nederland is het niet zomaar mogelijk om een hoortoestel te krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen is het nodig om naar een audicien te gaan. Een audicien is opgeleid om met verschillende apparatuur te kunnen meten of je daadwerkelijk last hebt van je gehoor. Op basis van een gehoortest en deze apparatuur kan een audicien bepalen wat er nodig is om je te helpen. Het uitgeven van hoortoestellen mag namelijk niet zomaar. Alleen een audicien met een opleiding die voldoet aan de vereisten van de overheid mag een hoortoestel aan je aanbieden. Wat voor hoortoestel dit zou zijn is afhankelijk van de vorm van gehoorschade en hoe slecht je hoort.

 

Wat is een hoortoestel?

Een hoortoestel is een klein apparaat wat je in je oor stopt om je te helpen beter te horen. Wanneer je voldoet aan de vereisten om een hoortoestel te krijgen zal het nodig zijn dat het geluid wat je hoort harder wordt gemaakt door dit apparaat. De moderne technieken van vandaag kunnen ervoor zorgen dat dit ook daadwerkelijk gebeurd. Zo kun jij weer door het leven gaan zonder telkens te hoeven vragen of mensen duidelijker en harder kunnen praten. Er zijn verschillende soorten hoortoestellen die gebruikt worden door slechthorende. Je kunt namelijk slechter horen doordat je ouder wordt, maar het kan ook een aangeboren probleem zijn. Daarnaast is het ook mogelijk om gehoorschade op te lopen. Dit kan op een hoop verschillende manieren. Ook zijn er verschillende hoortoestellen waar je uit kunt kiezen. Je kunt kiezen uit een hoortoestel dat je achter je oor hangt met een slangetje in het oor. Dit is het meest gebruikte hoortoestel. Verder heb je nog een klein hoortoestel dat in je oor past en minder goed te zien is.