Vitamines

We zien veel advertenties die supplementen aanprijzen voor de gezondheid en het welzijn, maar welke heb je echt nodig? De antwoorden zijn verschillend per leeftijd.

Tienerjaren

Dit zijn de jaren om zich te concentreren op het krijgen van genoeg vitamine D en calcium. We hebben calcium nodig voor de groei van botten en spieren, maar het wordt ook niet opgenomen zonder vitamine D.  Dit zijn de jaren waarin jongens en meisjes botten opbouwen, en als je niet genoeg botten bouwt, zul je later in je leven gevoelig zijn voor broze botten. Tieners moeten 600 internationale eenheden (IU) vitamine D per dag en 1.300 mg calcium per dag krijgen, volgens het voedingscentrum. Natuurlijk is het altijd het beste om onze voedingsstoffen te halen uit het voedsel dat we eten. Sommige tieners kunnen speciale behoeften hebben als gevolg van hun dieet of omstandigheden.

Vitamines nemen

Je twintiger jaren

Je wilt nog steeds genoeg calcium en vitamine D binnenkrijgen in je twintiger jaren. Je kunt andere vitaminen of mineralen op deze leeftijd nodig hebben, afhankelijk van je dieet. Veganisten hebben vaak extra B12 nodig, aangezien het hoofdzakelijk in dierlijke producten wordt gevonden. Voedsel is altijd beter dan supplementen, omdat we met een supplement slechts één voedingsstof extraheren, “Hele voedingsmiddelen bevatten vitaminen, mineralen en vezels, die allemaal synergetisch werken”.

Je twintiger en dertiger jaren

Voor veel vrouwen zijn dit “meestal de vruchtbare jaren. Als je van plan bent om zwanger te worden, beginnen met het nemen van een prenatale vitamine met foliumzuur en B-complex. De beste tijd om te beginnen is voordat je zwanger wordt. Foliumzuur vermindert het risico op afwijkingen en andere B-vitamines helpen een gezonde zwangerschap te ondersteunen. Het nemen van deze vitaminen kan ook het autisme risico van je baby’s verminderen. Ook vrouwen met een zware menstruatie kunnen extra ijzer nodig hebben. En vergeet calcium en vitamine D niet.

Vitamines

Veertiger jaren

Vitamine D wordt nog belangrijker in je veertiger jaren. De lage niveaus van vitamine D zijn verbonden vele ziekten – van kanker en auto-immune voorwaarden aan diabetes en zwaarlijvigheid – en onze risico’s voor veel van deze neigen om met het bevorderen van leeftijd te stijgen. Laat je bloedspiegels van vitamine D testen om te zien waar je staat en vul deze aan. Dit geldt voor mannen en vrouwen in veertiger jaren – het kan laag zijn en je kunt het niet eens weten. Het is bijna onmogelijk om alle D die je nodig hebt alleen uit voedsel te halen en bijna niemand van ons krijgt genoeg zon in het tijdperk van de zonnebrandcrème, dus D-supplementen kunnen nodig zijn. Het calcium is ook van belang. En vergeet je omega-3s ook niet, aangezien het risico op hartkwalen met leeftijd voor mannen en vrouwen.