Een zoutarme maaltijd is een maaltijd met een lage hoeveelheid zout. Een zoutarme maaltijd bevat minder dan 5 gram zout per dag. Zout is een smaakmaker en het helpt ook om voedsel langer vers te houden. Probleem is dat te veel zout je bloeddruk kan verhogen en je risico op hart- en vaatziekten kan vergroten. Daarom is het belangrijk om je zoutinname te beperken, vooral als je aanleg hebt voor een hoge bloeddruk.

Alternatieve smaakmakers voor zout

Er zijn veel alternatieve smaakmakers die je kunt gebruiken om je maaltijden te geven wat extra smaak. Uien, knoflook, citroen, kruiden en specerijen zoals peper, kurkuma, komijn, tijm, oregano en basilicum zijn allemaal goede opties. Je kunt ook kokosolie, olijfolie of andere plantaardige oliën gebruiken om je maaltijd te verrijken. Bovendien zijn er verschillende sauzen, zoals salsa, pesto en ketchup, die je zoutarme maaltijden kunnen opfleuren.

Waarom is te veel zout een risico bij mensen met een hoge bloeddruk?

Hoge bloeddruk is een van de meest voorkomende aandoeningen in de medische wereld. Wanneer je bloeddruk te hoog is, betekent dit dat het bloed te hard door je bloedvaten stroomt. Een hoge bloeddruk verhoogt je risico op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartaanval. Te veel zout kan je bloeddruk verhogen, omdat het de bloedvaten verstopt en het verhindert dat de nieren water uit je lichaam verwijderen. Daarom is het belangrijk om je zoutinname te beperken als je een hoge bloeddruk hebt.

Zoutarme maaltijd ideeën

Er zijn veel verschillende manieren waarop je zoutarme maaltijden kunt maken. Hier zijn enkele zoutarme maaltijd ideeën die je kunt proberen:

 • Vis met groenten: kies een stukje verse vis en kook het samen met groenten, zoals broccoli, bloemkool, wortels, courgette of asperges. Voeg een beetje olijfolie toe en wat kruiden en specerijen en je hebt een heerlijke, zoutarme maaltijd.
 • Gerechten met ei: je kunt eieren koken, bakken of poffen en combineren met groenten voor een gezonde en zoutarme maaltijd.
 • Salades: salades zijn een geweldige manier om je inname van groenten te verhogen. Voeg wat kip, vis of eieren toe om je maaltijd te verrijken en voeg wat kruiden, specerijen en olijfolie toe voor extra smaak.
 • Groenten- en bonenburger (100% vega): maak een burger met groenten, bonen en volkoren brood. Voeg wat kruiden, specerijen en sauzen toe voor extra smaak.
 • Zelfgemaakte soep: soep is een makkelijke manier om een zoutarme maaltijd te maken. Kies je favoriete ingrediënten en kook ze samen met bouillon of andere kruiden.
 • Quinoa: quinoa is een gezonde en zoutarme optie. Je kunt quinoa koken met groenten, kip, vis of bonen en wat kruiden en specerijen.
 • Groenten- en aardappelpuree: pureer groenten zoals broccoli, bloemkool en wortelen samen met aardappelen. Voeg wat kruiden, specerijen en olijfolie toe voor extra smaak.

Tips voor het bereiden van zoutarme maaltijden

Om te voorkomen dat je te veel zout eet, is het belangrijk om je maaltijden zoutarm te bereiden. Hier zijn enkele tips die je kunt gebruiken:

 1. Kies voor verse ingrediënten: verse ingrediënten zijn een goede bron van voedingsstoffen en hebben meestal minder zout dan verwerkte producten.
 2. Vermijd verwerkte producten: verwerkte producten zoals sommige kant-en-klaarmaaltijden, gerookte vis, kaas, vleeswaren, soepen en sauzen bevatten vaak veel zout.
 3. Gebruik gezonde kruiden en specerijen: kruiden en specerijen zijn een geweldige manier om je maaltijden wat smaak te geven zonder zout toe te voegen.
 4. Gebruik plantaardige oliën: plantaardige oliën zoals olijfolie, kokosolie, sesamolie en avocado-olie zijn gezonde en smaakvolle opties voor het koken.
 5. Voeg groenten toe: groenten zijn een goede bron van vezels, vitaminen en mineralen en ze bevatten ook weinig zout.
 6. Kook groenten en fruit: groenten en fruit bevatten veel voedingsstoffen. Door ze te koken, verlies je sommige voedingsstoffen, maar je kunt wel de hoeveelheid zout verminderen.
 7. Kook zelf: door zelf te koken kun je de hoeveelheid zout beperken. Kies verse ingrediënten en vermijd verwerkte producten.