Hoewel we met ze allen steeds vaker opgroeien in een omgeving die voornamelijk uit beton en steen bestaat, waarderen veel mensen groen in hun leefomgeving. Je ziet dat bijvoorbeeld bij het mooie weer.

Mensen trekken massaal naar het strand en naar parkjes om in de natuur van het mooie weer te genieten. Maar wat zijn nu concreet de effecten van een groene omgeving op de gezondheid? Met andere woorden: welke voordelen biedt een groene leefomgeving voor de mens?

Minder stress

Bomen

Een van de voordelen van een groene leefomgeving is dat het kan helpen bij het reduceren van stress. Ga maar na bij jezelf. Als je in het bos of in een park loopt, dan voel je je vaak meer ontspannen dan wanneer je door drukke winkelstraten loopt.

Het voordeel van stressreductie is dan ook interessant voor werkgevers. Ze kunnen bijvoorbeeld zorgen dat er voldoende groen op de werkplek aanwezig is. Of dat er rondom het bedrijfspand bijvoorbeeld een bedrijfstuin wordt aangelegd, waar de werknemers in de pauze kunnen lunchen.

Er zijn diverse bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in de aanleg van bedrijfstuinen, bijvoorbeeld Aardoom Hoveniers uit Ridderkerk.

Meer sociale contacten

Doordat een groene omgeving uitnodigt om te gaan fietsen of te gaan wandelen, kom je snel in contact met andere mensen. Dat is goed voor je behoefte aan sociale contacten. Bovendien zorgt het fietsen of wandelen voor lichaamsbeweging, dus helpt het groen indirect in de strijd tegen overgewicht.

Meer creativiteit

Het is niet voor niets dat de zogenaamde heisessies in het bedrijfsleven populair zijn en dat dergelijke sessies vaak in een afgelegen natuurlijke omgeving worden gehouden. Op die manier kun je even loskomen van de dagelijkse drukte en in een rustige en natuurlijke omgeving nadenken over zakelijke vraagstukken. Vaak met meer creatieve oplossingen als gevolg.

Minder vaak ziek

Dit voordeel is eigenlijk een gevolg van de eerder besproken voordelen. Wanneer je namelijk minder stress ervaart, ben je meestal wat minder vatbaar voor ziektes. En wanneer je een gelukkig leven leidt waarin je veel beweegt en goede contacten met andere mensen hebt, dan zit meestal je lekkerder je vel. Ook dat kan bijdragen aan dat je minder vatbaar bent om ziek te worden.

Betere luchtkwaliteit

Luchtkwaliteit

Hoewel het effect niet heel groot is, kan groen bijdragen aan een zuurstofrijke en iets minder verontreinigde lucht. Inmiddels zijn er dan ook tal van onderzoeken gedaan naar de bijdragen die groen kan leveren aan het verbeteren van de luchtkwaliteit, om op die manier te kijken hoe groen de beste bijdrage kan leveren aan het probleem van luchtverontreiniging. Zie bijvoorbeeld ook de publicatie van De Groene Ruimte.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen levert een groene leefomgeving diverse voordelen op. Naast de voordelen oogt een groene omgeving natuurlijk ook veel mooier dan een grauwe betonnen leefomgeving. Al met al is investeren is groen dus in veel gevallen een verstandige investering te noemen.