afscheid nemen

Een familielid of vriend ligt op sterven. Je wilt niets liever dan afscheid nemen van deze persoon. Toch is het belangrijk om dit op een respectvolle manier te doen. Het is belangrijk om rekening te houden met de toestand van de persoon die op sterven ligt. Houd rekening met zijn of haar wensen. De stervende persoon kan het afscheid namelijk als niet fijn ervaren. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de adviezen van het verplegend personeel en de artsen. Lees in dit artikel hoe je respectvol afscheid kunt nemen en waar je rekening mee moet houden. Bezoek de website Van Dam Natuursteen.

Wel of geen fysiek contact?

Als je dierbare op sterven ligt, dan kan het zijn dat jij het fijn vindt om de hand van deze persoon even goed vast te pakken. Je wilt laten merken dat je van deze persoon houdt en dat je ook nu nog er voor hem of haar bent. Deze intenties vanuit jou zijn natuurlijk goed bedoeld. Het kan zijn dat je de stervende persoon er minder behoefte aan heeft. Als je dierbare op sterven ligt, dan kan het namelijk zijn dat hij of zij in zichzelf keert. Ook bereid je dierbare zich voor op de dood. Dit is een mentaal proces dat zich binnenin het hoofd afspeelt. De behoefte aan fysiek contact kan dus minder zijn. Vraag daarom aan de overledene of hij of zij behoefte heeft aan jouw aanraking. 

Zorg voor een rustige sfeer

Zoals in de vorige alinea aangegeven staat keert de persoon die stervende is naar binnen. Het is een zwaar proces voor de stervende persoon. De persoon die stervende is maakt zichzelf fysiek en mentaal klaar voor de dood. Het is dus aan het ziekenhuispersoneel en de familie en vrienden om te zorgen voor een rustige sfeer. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de stervende persoon zich op zijn of haar gemak voelt. Het is niet fijn als de persoon gestresst raakt door de omgeving. Ook kan het zijn dat de stervende persoon het niet fijn vindt als er teveel mensen aanwezig zijn in de kamer.