We hebben allemaal wel eens lichamelijke klachten, vaak wordt de fysiotherapeut geraadpleegd om deze klachten te verhelpen. Fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van gewrichten en spieren in het lichaam, bijvoorbeeld in de knie, de schouder of de rug.

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut heeft een brede kennis van het lichaam en kan in een analyse meestal snel vaststellen waar de klachten vandaan komen. Afhankelijk van de ernst van de blessure zet de fysiotherapeut een behandelplan op om de klachten te verhelpen. Dit behandelplan kan bestaan uit adviezen en tips om de lichaamshouding te veranderen of een stappenplan met oefeningen die gedaan moeten worden om van de klachten af te komen. Tevens kan je gemasseerd worden door de fysiotherapeut de klachten te verhelpen. Soms zijn een aantal simpele aanpassing in de houding al genoeg de klachten te verminderen. Afhankelijk van uw dagelijkse routines kan al snel vastgesteld worden, waar de lichamelijke klachten vandaan komen. Tips en adviezen voor een andere zit- of werkhouding zijn meestal al voldoende om van de klachten af te komen. Wanneer er sprake is van ergere klachten, bijvoorbeeld een sportblessure, zet de fysiotherapeut een stappenplan op met oefeningen die uiteindelijk voor de vermindering van klachten moet zorgen. Deze oefeningen kunnen in de sportschool uitgevoerd worden, maar meestal zijn deze oefeningen gebaseerd op lichaamskracht en kunnen ze ook thuis uitgevoerd worden. Massages, zijn meestal een aanvulling op oefeningen van de fysiotherapeut. Het doel van een massage is dat de spieren gaan ontspannen, waardoor de klachten lichter worden.  

Waar is de fysiotherapeut te vinden?

De opleiding fysiotherapie is in Enschede, Amsterdam, Breda, Eindhoven, Groningen en nog veel meer steden te volgen. Het is dus een erg populaire studie op dit moment.  In Nederland kan elke gediplomeerde fysiotherapeut een praktijk openen. Daarom zijn er veel praktijken te vinden in Nederland, dus grote kans dat er bij jouw in de buurt ook één staat.