De kans is bijzonder groot dat u tijdens uw leven op verschillende manieren gebruik zult gaan maken van zogenaamde gelpacks. In de praktijk is het zo dat gelpacks steeds worden gebruikt om te koelen. Gelpacks worden dan ook niet zelden ingezet voor het laten ontzwellen van letsels aan de ledematen. In het bijzonder gaat het hier om verstuikingen evenals verzwikkingen en ontwrichtingen. Is er sprake van een kneuzing? Ook in dat geval kunt u ervoor kiezen om deze te behandelen met behulp van gelpacks of coolpacks. Het ontzwellen zorgt er immers voor dat de pijn (aanzienlijk) kan worden verlicht. Bent u ook benieuwd naar de vele toepassingen die er bestaan voor gelpacks? U ontdekt ze allemaal op deze pagina!
Hoe moeten gelpacks gebruikt worden?
Op het ogenblik dat u gebruik gaat maken van gelpacks ter behandeling van bijvoorbeeld een blessure moet u er rekening mee houden dat deze nooit rechtstreeks op het lichaam mag worden geplaatst. Zou u de gelpack wel meteen op het geblesseerde lichaamsdeel plaatsen? Dat kan ervoor zorgen dat er bevriezing zal ontstaan met alle gevolgen van dien. Het is ook met name dit risico welke ervoor zorgt dat er altijd aandachtig moet worden omgesprongen bij het gebruik van gelpacks bij breuken of open wonden.
Hoe werken gelpacks precies?
Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat gelpacks tegenwoordig in tal van verschillende vormen bestaan. De standaard uitvoering is een gelpack welke ongeveer twee uur voor gebruik dient te worden ingevroren. Dit gebeurt uiteraard in een diepvries. In de praktijk is het zo dat dergelijke gelpacks slechts voor een beperkte tijd koud blijven. Dat kan een probleem zijn. Omwille van deze reden wordt er in met name EHBO-koffers vooral gebruik gemaakt van instant coldpacks.
In vergelijking met standaard gelpacks is het zo dat instant coldpacks uit verschillende onderdelen bestaan. Het betreft hier niet alleen een zak met water, maar ook ammoniumnitraat, calciumammonium-nitraat of urea. Op het ogenblik dat de waterzak wordt gebroken (dit gebeurt door er in te knijpen) zal het water ervoor zorgen dat de vaste stof wordt opgelost. Dit gebeurt door middel van een edothermische reactie. Deze zal de hitte in het pakje als het ware absorberen.
Wees aandachtig bij het gebruik van gelpacks!
Gebruikmaken van gelpacks kunnen in tal van verschillende situaties zorgen voor een behoorlijke verlichting. Dit gezegd zijnde is het zo dat gelpacks ook niet moeten worden gebruikt zonder aandachtig te zijn voor bepaalde belangrijke factoren. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het bijvoorbeeld zo dat gelpacks niet rechtstreeks op de huid mogen worden aangebracht om het risico op bevriezing te kunnen voorkomen. Om dit te voorkomen wordt het steeds aangeraden om de gelpack eerst in een doek te draaien voordat u ze gaat aanbrengen op de huid. Dit voelt ook veel comfortabeler aan.
Wist u dat er tot slot ook zoiets bestaat als een cold/hot pack? Deze verschilt ten opzichte van een instant coldpack doordat ze over twee functies beschikt. Stopt u ze in de magnetron, dan kunt u ze uiteraard verwarmen terwijl ze voor een verkoelende werking ook in de vriezer kan worden gestopt. Afhankelijk van het doel waarvoor u op zoek bent naar gelpacks of cold/hot packs zult u uiteraard een keuze willen maken tussen de verschillende, beschikbare opties.