Fysiotherapie ter voorkoming van klachten gerelateerd aan het bewegingsapparaat

Er zijn tal van klachten en problemen met het menselijk lichaam te bedenken waarbij een fysiotherapeut kan helpen. Fysiotherapie is dan ook een ontzettend breed begrip met vele verschillende specialismes. 

Er zijn specifieke fysiotherapeuten die zich richten op bepaalde doelgroepen, zoals ouderen of jonge kinderen en er zijn therapeuten die zich richten op een specifiek onderdeel van het lichaam, zoals bijvoorbeeld een bekkenbodemspecialist. Ongeacht het type fysiotherapeut zijn alle vormen van fysiotherapie gericht op het voorkomen en verlichten van klachten en kwalen die te maken hebben met het bewegingsapparaat.

Tip: ergotherapie in Nederweert

Een fysiotherapeut bezoeken kan ook zonder doorverwijzing

In het verleden kwamen mensen meestal in aanraking met een fysiotherapeut nadat ze verwezen werden door een huisarts of een dokter in bijvoorbeeld een ziekenhuis. In veel van deze gevallen maakt de fysiotherapie dan ook deel uit van de nabehandeling van een bepaalde klacht of de revalidatie na een ongeval of een blessure. 

Fysiotherapie bestaat vrijwel nooit uit een enkele sessie en gaat altijd over meerdere behandelingen die afhankelijk van de klacht van weken, tot maanden of zelfs jaren in beslag kan nemen. 

Een behandelplan bij de fysiotherapeut verschilt per persoon

Er is niet standaard een soort behandelplan dat overal in de fysiotherapie wordt toegepast, maar er wordt altijd wel begonnen met een intakegesprek, waarbij er wordt gekeken naar de klachten en waarna er een behandelplan kan worden opgesteld. Uiteraard ligt er bij een doorverwijzing na een operatie of ongeval vaak al een plan klaar, omdat de aanleiding en de te behandelen klachten al helder en duidelijk zijn. 

Wanneer de behandeling begint, bestaat deze vaak uit een combinatie van oefeningen in de praktijk van de therapeut al dan niet in combinatie met rek- en strekoefeningen en een massage. In de meeste gevallen wordt er ook huiswerk meegegeven waarbij mensen zelf thuis tussen behandelingen door met oefeningen bezig moeten gaan.