Algemene oorzaken en symptomen van hyperopie

 

Sommigen geloven dat verziendheid erfelijk is, terwijl andere het toeschrijven aan omgevingsfactoren

Als de oogbal te kort is of het hoornvlies te veel gekromd, zullen de afbeeldingen en objecten achter het netvlies worden geprojecteerd, wat wazigheid veroorzaakt. Dit zorgt voor de verlichting van de beelden. Objecten die dichtbij zijn hebben daarom meer inspanning nodig. Mensen die verziend zien en dit niet door hebben, moeten meer moeite doen of objecten dichtbij scherp te zien. Deze extra moeite kan vermoeidheid, hoofdpijnen, spanning en ongemak veroorzaken. Als de lens van het oog niet kan focussen op een object, kan de visie wazig worden.

Verziendheid kan gediagnosticeerd worden tijdens een volledige oog test. Het gaat vaak onopgemerkt voorbij tijdens simpele testen zoals bij oogkaarten, omdat mensen met hyperopie vaak prima de letters uit elkaar kunnen houden.

Symptomen van hyperopie omvatten de moeilijkheid van het behouden van een scherp beeld, van objecten, wazig beeld, oog vermoeidheid, hoofdpijn, oogirritatie, brandende ogen, problemen met concentreren en algemene spanning.

 

Hyperopie corrigeren

Hyperopie kan worden gecorrigeerd door een bril met een vergrotend effect. Deze worden convex lenzen genoemd. Het nummer wordt voorgegaan door het + teken. Deze lenzen zijn dikker in het midden dan aan de randen.

Contactlenzen zoals  focus dailiestoric ontworpen om dit defect te corrigeren zijn al meerdere jaren verkrijgbaar. In beide gevallen , het kan wel een tijdje duren voordat je gewend bent aan het dragen van deze lenzen, maar daarna is het ongemak minimaal.