Effectief afvallen komt met veel mentale en fysieke toewijding. Tijdens je zoektocht naar het meest geschikte afslankplan zul je waarschijnlijk veel ‘fad’ diëten en mythes tegenkomen. Je moet echter zorgvuldig het kaf van het koren scheiden. Daarvoor moet je alleen deskundig advies van de juiste bronnen inwinnen. Gelukkig ben je hier op de juiste plek! 

In onze omgang met verschillende mensen zijn we veel maffe tips voor afvallen tegengekomen – “Ontbijten maakt dik”, “Mager betekent gezond” en “De enige effectieve manier om af te vallen is het nemen van afslanksupplementen en het dumpen van alle koolhydraten.” Dit zijn onrealistische plannen en moeten zijn ontsproten aan mensen met weinig of geen gezondheidservaring. 

Eén ding dat je in gedachten moet houden als je aan een gewichtsbeheersingsreis begint, is dat iedereen eigenaardige behoeften heeft, en dat je moet vinden wat voor jou het beste werkt. Stel een redelijk doel voor gewichtsverlies en ga ervoor! We hebben enkele geteste en vertrouwde tips samengesteld die je zeker zullen helpen bij het verbranden van calorieën. 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van gewichtsverlies? 

Uit een studie van Harvard blijkt dat mensen met overgewicht een groter risico lopen op gezondheidsproblemen zoals kanker, hart- en vaatziekten en aandoeningen aan de luchtwegen, diabetes en aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Onderzoek toont ook aan dat het verliezen van slechts 5% van het lichaamsgewicht een cascade van gezondheidsvoordelen kan activeren. Dit vertelt ons dat gewichtsverlies in het algemeen helpt om een gezonde kwaliteit van leven te behouden, waarbij zelfs lichaam en geest baat hebben. 

Hoewel gewichtsverlies en -beheersing niet het ultieme antwoord zijn op elk gezondheidsprobleem, zou je moeten overwegen ze toe te voegen aan je levensstijl-veranderende routine. Hier zijn enkele cruciale gezondheidsvoordelen van gewichtsverlies die je moet weten. 

Verbetert de gezondheid van het hart door verlaging van de bloeddruk 

Het handhaven van een gezond lichaamsgewicht zal de conditie van het hart verbeteren door de arteriële bloeddruk te verlagen. Dit betekent dat je hart niet hoeft te worstelen om het bloed dat door je lichaam stroomt te pompen. En dit voordeel is niet alleen afhankelijk van de manier waarop je bent afgevallen (door dieet en lichaamsbeweging of door een operatie); je zult hoe dan ook het voordeel plukken van een lagere bloeddruk. Dit voorkomt sommige hartziekten die kunnen ontstaan door hoge bloeddruk (HBP). 

2. Voorkomt diabetes door regulering van de bloedsuiker 

De insulinegevoeligheid is minder bij mensen met overgewicht. Door overmatig lichaamsvet neemt het vetweefsel toe, wat de werking van insuline in het lichaam belemmert, waardoor iemand wordt blootgesteld aan diabetes type 2. Gewichtsverlies vermindert het vetweefsel, waardoor het insulinehormoon de bloedsuiker effectief kan beheren. 

Uitgelicht: Beste afval shakes

3. Verbetert de mobiliteit door de druk op de gewrichten te verlichten 

Obesitas is een veel voorkomende risicofactor voor gewrichtsaandoeningen zoals Osteoarthritis (OA). Deze gewrichtsaandoeningen kunnen beperkingen veroorzaken in de vrije mobiliteit en pijn veroorzaken aan de aangetaste gewrichten. Inmiddels heeft een studie aangetoond dat gewichtsverlies effectief knie-OA voorkomt en beheert. 

Daarom, als je probeert voldoende verlichting te krijgen van gewrichtsartritis, moet je overwegen wat kilo’s af te vallen. Het zal helpen de druk op de aangetaste gewrichten te verminderen, ontstekingen te verminderen en de progressie van de aandoening te voorkomen. 

4. Geniet van een betere slaap 

Slaapapneu is een veel voorkomende slaapstoornis onder mensen met overgewicht. Het wordt gekenmerkt door herhaalde verstoring van de ademhaling tijdens de slaap. Overtollig lichaamsvet kan een afzetting van vetweefsel rond de nek veroorzaken, waardoor je luchtwegen worden belemmerd. 

Hoewel afvallen niet betekent dat je een remedie krijgt voor deze aandoening, betekent het alleen dat minstens 10% van het lichaamsgewicht verliezen de kwaliteit van de slaap zal verbeteren en de ernst van de stoornis zal verminderen.

5. Ervaar een hoger zelfvertrouwen 

Zonder je ervan bewust te zijn, bevordert het hebben van vertrouwen in je fysieke verschijning je gevoel van eigenwaarde. Hoewel er misschien geen direct verband is tussen gewichtstoename en een laag gevoel van eigenwaarde, hebben sommige studies aangetoond dat gewichtsverlies en een goed lichaamsbeeld je zelfvertrouwen en humeur kunnen bevorderen. 

Wat zijn de tips voor gewichtsverlies die echt werken?

Nu je de voordelen van gewichtsverlies kent, weten we zeker dat je overtuigd bent om je eraan te blijven wijden. Ondertussen hebben we enkele deskundige tips voor gewichtsverlies verzameld die je niet op scherp zetten. 

Deze tips begeleiden je bij het duurzaam afvallen, terwijl je je richt op de voordelen die je op lange termijn zult ervaren. 

1. Blijf altijd gehydrateerd! 

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die er een gewoonte van maken om voor (en zelfs na) elke maaltijd twee glazen water te drinken, de neiging hebben om sneller af te vallen dan degenen die dat niet doen. Dit komt omdat dorst soms vermomd wordt als honger, waardoor je meer gaat eten. Maar als je water drinkt, voel je je voller en eet je minder tijdens de maaltijd. Dit is een eenvoudige truc. 

Probeer ook dagelijks maar liefst 64 ons water te drinken. Je zou deze kunnen aanvullen met voedsel dat water bevat, waaronder thee, fruit en groenten. 

2. Oefen het leven volgens de 80-20 dieetregel 

De 80-20 (of weekend) dieetregel houdt in dat je 80% van de tijd alleen gezonde maaltijden eet en dan met de rest 20% je trek bevredigt. Het kiezen van het juiste maaltijdplan bepaalt echter hoe effectief het voor je zal zijn. 

De 80% moet een bord met alleen maar gezonde maaltijden en snacks bevatten. Dat kunnen groenten, gezonde vetten, volle granen, magere eiwitten en zuivel zijn. Probeer altijd een teveel aan suiker en verzadigd vet in je dieet te vermijden. 

Met de rest, 20%, kun je genieten van een weekend zonder al te gezond te eten. Je kunt een pauze inlassen met een glas wijn, je favoriete koekjes en ijs. 

3. Beheers de kunst van het actieve leven 

Oefen! Bewegen! Bewegen! Actief blijven is cruciaal bij het afvallen en het handhaven van een goed lichaamsbeeld. Naast diëten en intermittent fasting helpt actief leven je effectief calorieën te verbranden. Het lijkt misschien veel werk, maar dat hoeft het niet te zijn. Zoek een leuke buitenactiviteit die je graag doet en maak er een routine van. 

Je kunt het ook opnemen in je dagelijkse levensstijl, zoals liften dumpen voor trappen, een stukje lopen voordat je de bus neemt, of een rondje joggen als je ’s morgens opstaat. Er zijn veel manieren om lichamelijke activiteit in je dagelijkse routine op te nemen. 

Tip: complete maaltijd shakes

4. Probeer het ontbijt niet over te slaan. 

Er bestaat een overtuigende mythe dat je door het overslaan van het ontbijt aankomt. Dat klopt niet helemaal, maar er zijn redenen waarom deskundigen je aanraden om het ontbijt niet over te slaan. 

Ontbijten zal je helpen een gezond gewicht te behouden, omdat het je honger voor een langere periode kan beteugelen en het risico vermindert dat je gedurende de dag onnodige calorieën consumeert. Het hebben van een gezond ontbijt helpt ook je stofwisseling te verbeteren, diabetes te voorkomen, en verbetert je geheugen.