Honing is honing, maar niets is minder waar. Er zijn verschillende soorten honing die je kunt kopen en alle soorten hebben hun voordelen. Daaronder rauwe honing die je bij natuurwinkels of rechtstreeks bij een imker kan kopen. Maar wat is het, welke voordelen heb je ervan en is het ook gezond? In onze blog geven wij de antwoorden!

Wat is rauwe honing?

Rauwe honing is honing dat direct uit de honingraat komt. Deze honingsoort wordt dus niet bewerkt. Met als groot voordeel dat alle belangrijke voedingsstoffen aanwezig blijven en schadelijke voedingsstoffen niet worden toegevoegd. Deze honingsoort is dus ook een stuk gezonder dan de honing die je in de winkel koopt. Daarnaast is de honing die je in een supermarkt koopt in de regel te warm verhit. Waardoor juist de belangrijke voedingsstoffen die het lichaam nog heeft verloren gaan.

Hoe gezond is honing?

Honing uit de supermarkt is vaak een mengsel van verschillende soorten honingen en suikers en in de regel worden deze ook nog eens te warm verhit. Daardoor gaan belangrijke voedingsstoffen verloren. Een lepeltje honing heeft dus weinig tot geen effect op lichaam en geest. Dat is anders bij koudgeslingerde en rauwe honing. Vooral de laatstgenoemde soort is rechtstreeks afkomstig van de honingraat en bevat alle belangrijke en natuurlijke voedingsstoffen die de gezondheid kunnen helpen. 

Rauwe honing in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties

Rauwe honing helpt in de strijd tegen bacteriële en schimmelinfecties. Het heeft een remmende en verzachte werking. Bij zaken zoals keelpijn en een darminfectie kan de honingsoort helpen. Een paar lepeltjes in de thee is al voldoende om er profijt van te hebben, maar dan hebben we het niet over een paar lepeltjes vanuit de honingpot die je in de supermarkt koopt. Deze soort werkt hoogstens verzachtend. Daarnaast zou je de honing ook prima op wondjes kunnen smeren om deze sneller te laten genezen.

Helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten

Let op, want rauwe honing is geen wondermiddel. Toch helpt het product bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. De honing bevat namelijk flavonoïden en antioxidanten die ervoor zorgen dat bloedvaten niet vernauwen. Honing in combinatie met kaneel innemen zorgt voor een lagere cholesterol. Het is wel belangrijk om te weten dat dit alleen goed helpt als je genoeg beweegt en een gezond dieet volgt.

Het reguleren van de bloedsuikerspiegel

Door de voedingsstoffen die wij dagelijks nuttigen kan de bloedsuikerspiegel flink ontregeld worden. De één heeft daar veel meer last van dan de ander. Om de bloedsuikerspiegel beter te reguleren is de honing een goede oplossing. Deze honingsoort bevat namelijk de perfecte balans tussen fructose en glucose. Natuurlijk fructose zorgt ervoor dat de lever glucose veel beter kan omzetten in glycogeen.

Rauwe honing voor een beter immuunsysteem

Bij mensen met een zwak immuunsysteem kan rauwe honing een helpende hand bieden, want de honingsoort zorgt ervoor dat er meer witte bloedlichamen worden aangemaakt. Ziektes worden dan veel beter bestreden en zo word je dus ook minder vaak ziek. Als je deze honingsoort met kaneel combineert versterk je het proces en wordt het immuunsysteem nog beter.