stamcellen navelstreng

Rond 2000 is ontdekt dat bloed wat door de navelstreng loopt zeer zuivere stamcellen bevat. Je zou de stamcellen kunnen omschrijven als een grote werkplaats van het lichaam, continu worden er nieuwe cellen geleverd voor het lichaam. Stamcellen navelstreng kunnen ook pati├źnten helpen die lijden aan leukemie of andere soorten van kanker. Bij volwassen donoren zijn er verschillende opties om stamcellen te verkrijgen. De cellen uit de navelstreng zijn echter van de beste kwaliteit. Stamcellen uit de navelstreng zijn nog 100% zuiver en beter van kwaliteit dan cellen die later in het leven zijn onttrokken uit je lichaam.

stamcellen navelstreng

Stamcellen kunnen na de geboorte eenvoudig worden opgevangen en bewaard. Na het doorknippen van de navelstreng worden de bloedvaten aangeprikt. Het bloed van de navelstreng wat achtergebleven is wordt opgevangen en naar het laboratorium gebracht in een speciaal zakje. Helaas kleven er wel wat nadelen aan de toch kleine medische handeling.

Nadelen van stamcellen navelstreng

stamcellen navelstreng

Tijdens de bevalling willen vrouwen zo min mogelijk medische behandelingen, een bevalling blijft toch een intieme gebeurtenis. Wanneer je thuis wil bevallen is de ingreep niet mogelijk, ook zijn er slechts enkele ziekenhuizen die de ingreep uitvoeren. Er zijn te weinig stamcellen uit de navelstreng om een volwassenen ermee te kunnen helpen. Wanneer er door onvoorziene omstandigheden complicaties optreden, en de cellen kunnen niet worden afgenomen heb je geen alternatief. De kans bestaat dat het pasgeboren kind minder ijzer en voedingsstoffen binnenkrijgt door het niet goed uitkloppen van de navelstreng. Wanneer je besluit het niet op deze manier te doen is er nog een alternatief om stamcellen te onttrekken van de melktanden.