Drugs en verslaving gaan samen als pindakaas en jam: ze smaken heerlijk als je ze mengt, maar het is moeilijk te zeggen wat er zal gebeuren als je ze mengt.

Drugsverslaving treedt op wanneer een drugsgebruiker zo afhankelijk wordt van de effecten van een drug dat hij of zij de controle over zijn of haar eigen gedrag verliest. Drugsgebruikers raken vaak zo gefocust op het krijgen van hun volgende roes dat al het andere in het leven opzij wordt geschoven.

Drugsverslaving kan bijzonder destructief zijn, niet alleen voor de gebruiker zelf, maar ook voor de mensen om hem/haar heen en hele gemeenschappen. Drugsverslaafden verliezen interesse in dingen die vroeger belangrijk waren in hun leven, zoals familie en vrienden.

Medicijnverslaving zorgt ervoor dat uiterlijk en hygiëne verwaarloosd wordt omdat drugs op de eerste plaats komen in hun leven en ervoor zorgen dat ze verwaarlozen hun gezondheid. Ze raken sociaal geïsoleerd van de buitenwereld, houden zich alleen bezig met het vinden en gebruiken van drugs en brengen hun veiligheid in gevaar door met andere drugsgebruikers om te gaan.

Drugsverslaafden verwaarlozen ook vaak wat er gaande is in de gemeenschap om hen heen, omdat ze zoveel tijd besteden aan hoe ze de volgende keer high kunnen worden. Het is belangrijk dat mensen verstandig met drugs omgaan, als je niet precies weet wat er in zit of welke effecten het kan hebben kan je het beter niet gebruiken. Lees je altijd eerst in en gebruik legaal goedgekeurde drugs. Als je echt drugs wil gebruiken die niet legaal zijn kan je die laten testen bij de GGD. Zij geven de drugs gewoon weer terug maar op deze manier weet je precies wat er in zit.

Als je zelf verslaafd bent aan enig type drugs kan je je opgeven voor een ambulante behandeling.

aba training