Wanneer je weinig energie hebt kunnen de meest simpele activiteiten, zoals koken of de hond uitlaten, al voelen als een hele opgave. Je zit minder lekker in je vel en komt liever niet onder de mensen. Komt dit je bekend voor? Dan is het tijd om jouw energieniveau een boost te geven. In dit artikel geven we je 5 handige tips die je erbij helpen om je energieker te voelen.

  1. Zorg voor voldoende nachtrust

Laten we beginnen met de belangrijkste tip: zorg ervoor dat je genoeg slaapt. Let erop dat je niet te weinig slaapt (minder dan acht uur per dag), maar ook niet langer dan tien uur per dag. Hoeveel nachtrust je precies nodig hebt, zal je zelf moeten ontdekken. Werkt acht uur slapen per nacht het best voor jou? Houd je hier dan strikt aan, en zorg er hiernaast ook voor dat je elke avond rond hetzelfde tijdstip in slaap valt. Heb je overdag toch behoefte aan een dutje? Slaap dan niet langer dan een half uur, zodat het dutje geen effect heeft op jouw slaapcyclus.

  1. Vermijd cafeïne

Wanneer je geen energie hebt is het erg verleidelijk om een kop koffie te drinken, in de hoop dat het je een oppepper geeft. Toch kun je dit het best niet doen. Wanneer

je vaak caffeïnehoudende dranken drinkt went je lichaam daaraan en heb je vervolgens de cafeïne nodig om weer op je oude energieniveau terug te komen. Op de momenten dat je geen cafeïne binnen krijgt, zal je nóg minder energie hebben.

  1. Ijzer en vitamine B

Het op pijl houden van ijzer en vitamine B in jouw lichaam is een must bij het creëren van meer energie. Je kunt dit het best doen door zo gevarieerd mogelijk te eten. Ijzer en vitamine B zit vooral in vlees, maar ook in bijvoorbeeld groene groenten. Ook kun je ervoor kiezen om vitaminesupplementen te slikken.

  1. Beweeg

Hoe minder je beweegt, hoe meer jouw energie verdwijnt. Zorg er daarom, ondanks dat het op sommige momenten lastig is, voor dat je blijft bewegen. Maak bijvoorbeeld dagelijks een kleine wandeling of schrijf je in op de sportschool. In het begin zal het lastig zijn om veel te bewegen, maar in de loop van de tijd zal je je veel energieker voelen en zelfs niet meer zonder de beweging kunnen. Heb je toch veel moeite met het beginnen met bewegen? Dan kun je er ook voor kiezen om hier professionele ondersteuning voor in de schakelen.

 

  1. Drink voldoende water

De laatste tip is essentieel voor jouw gezondheid en energie: drink voldoende water! Uitdroging maakt zowel jouw lichaam als jouw hersenen moe. Zorg ervoor dat je minstens anderhalve liter vocht per dag naar binnen krijgt. Op de dagen dat je sport is het belangrijk om een halve liter extra te drinken.

pexels-photo-110470-large