sanitaire hulpmiddelen

Denk je dat bij een waterontharder prijs een issue is? Toegegeven,  het is een investering maar wel eentje die ervoor gaat zorgen dat je veel huishoudelijke apparaten een langer leven geeft. Zeker als je echt hard water thuis geleverd krijgt. Door een waterontharder in te zetten, geef je je wasmachine, je vaatwasser en al die andere apparaten die water nodig hebben, een langere levensduur. De waterontharder zorgt er namelijk voor dat je huishoudelijke apparaten geen of slechts heel geringe kalkaanslag krijgen. Waardoor ze effectief blijven en langer meegaan.

Met een waterontharder prijs bewust ontkalken

Er zijn zat voordelen op te noemen om over te gaan op zacht water als je thuis hard water tapt. Het is lekkerder om te drinken, het helpt je huid goed te houden (douchen!), het kost je minder wasmiddel en wasverzachter en het houdt kalkaanslag buiten de deur. Wat moet je daarvoor doen? Gewoon een waterontharder aansluiten op je waterleiding. Het water gaat dan door je ontharder en raakt een kolom met bolletjes kunsthars. De kalkdeeltjes in het water blijven kleven op die bolletjes. Het water verlaat de ontharder dan kalkvrij richting al je kranen en huishoudelijke apparaten. Op een gegeven moment raken de harsbolletjes vol en start een regeneratieproces. Met zacht leidingwater en hoogwaardig zout reinigt het apparaat zichzelf. Het zout bevrijdt de kalkdeeltjes van de kunsthars en wordt met water weggespoeld richting de riolering. Daarna kan de waterontharder opnieuw aan de slag voor je zachte water.

Waterontharder prijs hoger bij slimme modellen

Tegenwoordig zijn de waterontharders heel onderhoudsvriendelijk. Dat scheelt dus aan waterontharder prijs qua onderhoud. De nieuwe modellen hebben een computermodule die de ontharder aanstuurt. En meteen ook controleert wanneer de regeneratie actief moet worden. Ook regelt de computer dat water niet te lang stil kan staan in de harstank; zo krijgen bacteriën geen kans zich te ontwikkelen. De schoonmaak gaat dus automatisch en computergestuurd. En dat betekent in concreet minder onderhoud. De prijs van dit type slimme modellen is wel hoger dan bij een gewone waterontharder maar je betaalt dus minder voor het onderhoud. Bovendien zijn de garanties soms rustgevend lang: tot wel 15 jaar!

Laat je waterverbruik je type waterontharder bepalen

Niet elke waterontharder prijs heeft eenzelfde capaciteit. Koop er eentje die bij je waterverbruik past. Voor een tweepersoonshuishouden is een ontharder geschikt die 25 liter per minuut kan doorstromen. Bij grote gezinnen ben je beter uit met een ontharder die richting de 50 liter per minuut gaat. Door je ontharder op je feitelijke verbruik af te stemmen, betaal je nooit te veel voor het apparaat.

Prijsstellingen

Afhankelijk van model en capaciteit is een waterontharder prijs schommelend. Ga ervan uit dat een gemiddelde waterontharder inclusief installatie neerkomt op zo’n 1500 euro. Dit geldt voor een gewoon huis. Is je huis wat kloeker en wens je ook nog een ontharder met een slim filtersysteem? Dan ga je eerder boven de 4000 euro uitkomen. Ben je behept met een beperkt budget? Dan kun je al rond de 550 euro een eenvoudig model aanschaffen.