Heb jij heel erg hoofd- en nekpijn?  Heb je nek-en schouderklachten die uitstralen in de handen en armen? Of is het juist jouw rug die heel erg veel pijn doet? Dan is wellicht manuele therapie wel iets voor jou. Men denk vaak bij manuele therapie gelijk aan het kraken van de botten. Daar zit echter veel meer achter. Het is namelijk helemaal niet zo eng. Hoe manuele therapie in zijn werking gaat en de voordelen ervan lees je in dit artikel.

Hoe gaat de behandeling bij manuele therapie? 

Het is wellicht logisch dat men denkt aan het kraken van de botten bij manuele therapie. Er wordt namelijk wel een snelle correctie van een gewricht uitgevoerd. JE kunt dan wel een krak horen maar dit komt doordat er gas uit een gewricht ontsnapt. Het is dus niet het geluid van een krakend bot. Wanneer je dat geluid hoort, zal niet gelijk je pijn weg zijn. Het zorgt er echter wel voor dat jouw klachten veel minder zijn. Het is namelijk een natuurlijke reactie van het lichaam. Er zijn ook diverse technieken die manuele therapeuten kunnen toepassen zonder het gekraak. Het doel is natuurlijk van de manuele therapeuten om de gewrichten wat stabieler te maken. 


Aanrader: zoek jij een specialist in manuele therapie in de regio van Nijmegen? Kom eens langs bij FysioProf voor persoonlijk advies.

De gewrichten een handje helpen

De manuele therapeut zal jouw gewrichten een handje helpen met bewegen. Het kan echter ook zo zijn dat gewrichten een te grote bewegelijkheid hebben. Dat kan dan leiden tot klachten en instabiliteit. Gelukkig kan de manuele therapeut hier ook iets aan doen. Met specifieke trainingsadviezen leer je de gewrichten dan stabieler te maken. De behandeling kan ook soms plaatsvinden door het maken van passieve bewegingen. De gewrichten, spieren en zenuwstructuren worden door manuele therapie dan passief bewogen. Dit hangt wel af van het doel van de behandeling. Bij pijndemping of vermindering van stijfheid zal de beweging in een bepaald ritme worden gegeven.