Het is inmiddels algemeen bekend dat omega 3-vetzuren heel belangrijk zijn voor het goed functioneren van het lichaam. Deze vetzuren zitten onder andere in vette vissoorten, zoals de meeste mensen wel weten. Maar wat nu als je niet van vis houdt of vegetariër of veganist bent? Ook in dat geval kun je aan de benodigde omega 3-vetzuren komen door bijvoorbeeld andere bronnen te gebruiken of door supplementen te nemen. We vertellen je er alles over in dit artikel, lees dus snel verder.

Omega 3-vetzuren

Deze specifieke vetten vallen in de groep meervoudig onverzadigde vetzuren. De meeste van deze vetzuren kan het lichaam aanmaken door andere vetten af te breken en deze bouwstenen te benutten om het benodigde vetzuur te maken. Dit is echter een moeilijk proces dat het lichaam alleen uitvoert als er een absoluut tekort is en anders niet.

Er is hier echter wel een uitzondering op wat betreft de omega 3-vetzuren en dat is alfalinoleenzuur (ALA). Dit is een essentieel vetzuur, wat je per se via de voeding binnen moet krijgen. 

Bronnen van omega 3-vetzuren

Er zijn diverse voedingsmiddelen die omega 3-vetzuren bevatten. Naast vette vissoorten zoals ansjovis, makreel, paling en zalm bevatten ook oliesoorten deze vetzuren. Vooral lijnzaadolie en chiazaadolie bevatten een goede hoeveelheid.

Desondanks kan het nog steeds lastig zijn om voldoende binnen te krijgen. Dat is de reden dat er ook supplementen zijn die de inname van deze vetzuren veilig kan stellen. Voor veel mensen zijn deze supplementen echt een uitkomst.

Supplementen

De meeste supplementen die omega 3-vetzuren leveren zijn van dierlijke oorsprong. De uitzondering hierop is omega 3 algenolie. Dit wordt vaak gemaakt uit 2 micro-algen die rijk zijn aan Docosahexaeenzuur of DHA.

Er is echter een nieuwe algensoort ontdekt die zowel EPA als DHA bevat en men is begonnen om dit commercieel te kweken voor het maken van omega 3-algenolie. Een interessante optie, nietwaar?

Deze algenolie heeft nog een ander verschil ten opzichte van de dierlijke bronnen van omega 3-vetzuren. De vetzuren in algenolie zijn fosfolipiden terwijl visolie bestaat uit triglyceriden. Er lijkt op dit moment echter geen verschil te zijn tussen de opname van deze stoffen. 

Tip: Plantaardige Omega-3 algenolie – 100% Vegan & Visvrij | Testa Omega-3®

Conclusie

Omega 3-algenolie is zonder meer een goede keuze voor iedereen die inziet dat het niet makkelijk is om via de normale voeding voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Omega 3-algenolie is hiervoor zeer geschikt en het kan ook door vegetariërs en veganisten gebruikt worden.