De Indiase geneeskunde heeft een rijke traditie in het gebruik van natuurlijke supplementen ter bevordering van gezondheid en welzijn. Deze supplementen worden gemaakt van kruiden, specerijen, vruchten en mineralen die al duizenden jaren in de traditionele Ayurvedische en Unani-geneeskunde worden gebruikt om een verscheidenheid aan kwalen te behandelen.

Ashwagandha & Triphala

Het ashwagandha supplement is een krachtig adaptogeen kruid dat bekend staat om zijn vermogen om stress en angst te verminderen, de cognitieve functie te verbeteren en de immuniteit te verhogen. Het zou ook ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen hebben, die kunnen helpen beschermen tegen celbeschadiging door vrije radicalen. Een ander geneesmiddel is Triphala. Het is een mengsel van drie vruchten – amla, haritaki en bibhitaki – die al eeuwenlang worden gebruikt om de spijsvertering te bevorderen, het gezichtsvermogen te verbeteren en het immuunsysteem te ondersteunen. Triphala zou ook een zacht reinigend effect hebben op het lichaam, door gifstoffen te helpen verwijderen en een gezonde huid, haar en nagels te bevorderen.

Kurkuma & Guggulu

Kurkuma is een Indiaas geneeskundig supplement. Het is een specerij die vaak in de Indiase keuken wordt gebruikt en bekend staat om zijn ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Van curcumine, het actieve ingrediënt in kurkuma, is aangetoond dat het een groot aantal gezondheidsvoordelen heeft, waaronder het verminderen van pijn en ontstekingen, het verbeteren van de cognitieve functie en het verminderen van het risico op bepaalde soorten kanker. Guggulu is een hars van de Guggulu plant die al duizenden jaren in de Indiase geneeskunde wordt gebruikt om de gezondheid van de gewrichten te ondersteunen en ontstekingen te verminderen. Het zou ook de spijsvertering verbeteren en gewichtsverlies bevorderen.

Shilajit mumio

Shilajit mumio is een zwarte, kleverige stof die wordt gevonden in het Himalayagebergte. Het staat bekend om zijn vermogen om energie, uithoudingsvermogen en fysieke prestaties te verbeteren, en om zijn potentieel om de effecten van andere kruiden en supplementen te versterken. Shilajit mumio zou een groot aantal mineralen en andere heilzame bestanddelen bevatten, waaronder fulvinezuur, dat krachtige antioxiderende eigenschappen zou hebben. Naast deze supplementen maakt de Indiase geneeskunde ook gebruik van andere natuurlijke middelen, zoals Ayurvedische massage en yoga, om gezondheid en welzijn te bevorderen. Deze praktijken zijn gebaseerd op het geloof dat een gezonde geest, lichaam en ziel essentieel zijn voor de algehele gezondheid en welzijn, en dat natuurlijke middelen en praktijken dit evenwicht kunnen helpen ondersteunen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle supplementen gelijk zijn, en het is belangrijk om producten van hoge kwaliteit en zuiverheid te kiezen. Bovendien is het altijd een goed idee om een arts te raadplegen voordat u met een nieuw supplement begint, vooral als u medicijnen gebruikt of reeds bestaande gezondheidsproblemen hebt.