Nederland wordt ook wel een waterland genoemd. Niet zo vreemd, ons land ligt immers aan zee en we hebben veel kanalen, sloten en meren. Water is dus overal om ons heen. Toch zijn we er vaak onvoldoende alert op om voldoende water te drinken. Zonde, want water is heel belangrijk voor je lichamelijk functioneren. In dit artikel vertellen we je waarom dat zo is.

Je lichaam bestaat voor ongeveer twee derde uit water

Als die hoeveelheid in je lichaam afneemt, begint je al snel uit te drogen. De gevolgen hiervan zijn dat je lichaam minder goed gaat functioneren. Door voldoende te drinken zorg je er voor dat het waterpeil in je lichaam op niveau blijft en je daardoor beter functioneert.

Met water kunnen gifstoffen uit je lichaam worden afgevoerd

Door water te drinken, stel je je lichaam in staat om gifstoffen in je lichaam af te voeren. Bovendien blijft je huid in een betere conditie. Als je dus veel waarde hecht aan een gezonde huid die niet droog aanvoelt, maar juist zacht, dan is het drinken van water een van de belangrijke dingen die je niet achterwege mag laten.

Water bevat geen calorieën

Een glas water bevat nul calorieën, in tegenstelling tot frisdrank word je er dus niet dik van. Bovendien helpt een glas water veel beter tegen een droge mond dan frisdranken. En doordat er geen suiker in zit krijg je geen suikerdip die je productiviteit kan belemmeren.

Het drinken van water verkleint de kans op obstipatie

Obstipatie betekent dat je darmen zijn verstopt en je daardoor je ontlasting moeilijk kwijt kunt raken.  Het kan ook zo zijn dat je ontlasting wel kwijtraakt, maar dat je tijdens het poepen pijn rondom de anus ervaart. Dat kan komen doordat de poep hard en droog is omdat er onvoldoende vocht in zit.

De poep kan uitdrogen doordat de vezels die je met voeding in je lichaam binnenkrijgt geen of te weinig vocht hebben om op te nemen. Vezels zijn van groot belang om je stoelgang soepel te houden, ze houden vocht vast en zorgen er daarmee voor dat je ontlasting de darmen soepel kan verlaten. Voor een goede stoelgang is het dus belangrijk dat je niet alleen voldoende water drinkt, maar ook voldoende vezels eet. Met name in de vakantieperiode komt het vaak voor dat mensen deze twee zaken over het hoofd zien en daardoor last krijgen van verstopte darmen. Dit artikel over obstipatie tijdens de vakantie gaat hier verder op in.

Water en een hongerig gevoel

Het kan soms zo zijn dat je hersenen de behoefte aan drinken en eten niet goed kunnen onderscheiden. Daardoor zijn we snel geneigd om te gaan eten, terwijl je het hongerige gevoel wellicht kunt stillen door een glas water te drinken. Door eerst water te drinken kom je er vanzelf achter of je echt honger hebt of dat het gewoon dorst was. Op die manier zal je minder snel gaan eten, dat weer goed is voor je lichaamsgewicht.

Met water ben je scherper

Als je suf bent heb je al snel de neiging om een kop koffie of energiedrankje te drinken, maar probeer de volgende keer eens of een glas water ook werkt. Vaak zorgt dit ervoor dat je hoofd als het ware verfrist wordt en je weer meer gefocust bent op datgene waar je mee bezig bent.

Overdrijf het niet

Hoewel water drinken heel belangrijk is voor lichaam, moet je er ook weer niet teveel van drinken. Een hoeveelheid die vaak wordt aanbevolen, is ongeveer twee liter water (over de dag verspreid). Maar dat is natuurlijk geen vast getal, omdat iedere persoon weer anders is. Ga je bijvoorbeeld tijdens warm weer sporten? Dan is de kans groot dat je wat meer water drinkt dan wanneer je de hele dag achter een bureau zit te werken. Maar ook lichaamslengte speelt bijvoorbeeld een rol bij de behoefte aan water. Waar het om gaat is dat je ervan geniet en voldoende drinkt, maar het niet overdrijft!