heupprothese

Heupprothese, ook wel bekend als heupvervanging, is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd om de mobiliteit te herstellen en pijn te verlichten bij mensen met ernstige heupaandoeningen. Als je overweegt om een heupprothese te ondergaan, is het belangrijk om te begrijpen wat deze procedure inhoudt en wat je kunt verwachten.

heupprothese

Indicaties voor heupprothese

Heupprothesen worden meestal aanbevolen voor mensen met ernstige heupaandoeningen, zoals artrose, reumatoïde artritis of heupfracturen. Als de pijn in je heupen ondraaglijk wordt, je mobiliteit ernstig beperkt is en andere conservatieve behandelingen niet meer helpen, kan een heupprothese een levensveranderende oplossing zijn. Er zijn verschillende soorten heupprothesen beschikbaar, waaronder totale heupprothesen en gedeeltelijke heupprothesen. Een totale heupprothese vervangt zowel het heupgewricht als het heupkomgedeelte, terwijl een gedeeltelijke heupprothese alleen het beschadigde gedeelte van het gewricht vervangt. Je orthopedisch chirurg zal bepalen welke optie het beste bij jouw situatie past.

De heupprothese procedure

Tijdens de heupprothese procedure verwijdert de chirurg eerst het beschadigde heupgewricht. Vervolgens plaatst hij of zij de prothese, die bestaat uit metalen en kunststof componenten, om de functie van het gewricht te herstellen. De meeste heupprothesen zijn duurzaam en kunnen tientallen jaren meegaan. Na een heupprothese is het belangrijk om bepaalde levensstijlaanpassingen te overwegen. Dit kan het vermijden van activiteiten met een hoog risico op letsel aan je nieuwe heupgewricht omvatten. Overleg altijd met je chirurg over welke activiteiten veilig zijn voor jou. Heupprothese kan een transformatieve ingreep zijn die je mobiliteit herstelt en pijn vermindert, waardoor je een kans krijgt op een actief leven zonder de beperkingen die je eerder hebt ervaren. Door de juiste informatie te verkrijgen en de begeleiding van een ervaren chirurg te zoeken, kun je op weg gaan naar een nieuwe start voor je mobiliteit en welzijn.