kapper eczeem

Veel mensen staan er niet bij stil, maar je werkplek kan een broedplaats zijn voor allergieën. Of je nu in een kantoor zit of, zoals in het geval van kapperseczeem, een beroep hebt dat intensief contact met chemische producten vereist, de risico’s zijn er altijd. Een allergische reactie op het werk kan niet alleen je welzijn beïnvloeden, maar ook je professionele leven.

Kapperseczeem: een beroepsspecifieke aandoening

Kapperseczeem is een veelvoorkomend probleem onder kappers en haarstylisten. Het gaat om een vorm van contactdermatitis die optreedt door de blootstelling aan de chemicaliën in haarproducten zoals verf en permanentvloeistof. Deze aandoening kan leiden tot jeuk, roodheid en in ernstige gevallen zelfs tot het scheuren van de huid. Vooral het langdurig dragen van natte handschoenen en het regelmatig wassen van de handen kan het probleem verergeren.

kapper eczeem

Diagnostiek en behandeling

Als je symptomen van een werkgerelateerde allergie ervaart, zoals kapperseczeem, is het belangrijk om een arts te raadplegen. De diagnose wordt meestal gesteld op basis van een huidtest, waarbij kleine hoeveelheden van de verdachte stof op de huid worden aangebracht om een reactie te provoceren. Behandeling kan bestaan uit het vermijden van de veroorzakende stof en het gebruik van corticosteroïdcrèmes om de symptomen te verlichten.

Preventie is beter dan genezen

De beste manier om als kapper eczeem en andere werkgerelateerde allergieën te voorkomen, is preventie. Als kapper kun je bijvoorbeeld kiezen voor handschoenen die bestand zijn tegen de chemicaliën die je gebruikt. Het is ook aan te raden om goed te ventileren en eventueel een mondkapje te dragen als je met bijzonder sterke stoffen werkt. Werkgevers kunnen ook hun steentje bijdragen door hypoallergene producten in te kopen en medewerkers te voorzien van geschikte beschermingsmiddelen.

Tijd voor actie

Heb je een beroep waarbij je risico loopt op werkgerelateerde allergieën, zoals kapperseczeem? Neem dan nu maatregelen. Overleg met je werkgever over mogelijke aanpassingen op de werkplek en consulteer Healthy Hairdresser voor tips. Je gezondheid is je grootste kapitaal; het is de moeite waard om die te beschermen.